Fibrolife

Tässä blogissa puhutaan joskus fibrosta eli fibromyalgiasta. Se on sellainen tyyppi, joka ei näy missään, mutta tuntuu sitäkin enemmän. Se kulkee sun mukana joka päivä ja saa sut monesti epätoivoiseksi kun mikään ei mene niin kuin "normaaleilla ihmisillä".

Fibro on se entinen "luulotauti", "päässävikaa", "romukoppasairaus". Jälkimmäinen sinänsä oikein, että kun kaikki muut vaihtoehdot on tutkittu, niin sitten saat diagnoosiksi Fibromyalgian. Toisaalta se on helpotus, koska silloin et ole saanut diagnoosiksi esim. reumaa, ALSää, MSää tai muuta sairautta joka lopulta tuhoaa kehosi toimimattomaksi. Toisaalta fibromyalgia voi toisaalta rampauttaa sinut kuitenkin niin, että et ole kuitenkaan kovin kykenevä mihinkään vaikka sinänsä lihaksesi tai muut kehon toiminnat eivät ole mitenkään tuhoutuneet.

Sitä ei voi parantaa, sanotaan. Vaikka eihän kukaan tiedä, koska kukaan ei tiedä mistä koko homma johtuu. Ainakin sitä voi helpottaa.

Fibro tarkoittaa sidekudosta ja myalgia kipua lihaksissa. Fibromyalgia aiheuttaa kipua lihaksissa ja sidekudoksissa. Tuki- ja liikuntaelimistön kipujen ohella potilaat kärsivät lepoa antamattomasta yöunesta ja heti heräämisestä alkavasta uupumuksesta. Lisäksi heillä on erilaisia psyykkisen ja neurologisen tyyppisiä oireita. Oireiden kuva ei ole yhteneväinen. Sen vuoksi usein puhutaan oireyhtymästä. On väärin kuitenkin väittää, ettei tällaista sairautta ole olemassa.

Oireet

Fibromyalgian tärkein oire on kehon eri osissa tuntuva lähes jatkuva kipu, johon vaikuttavat erilaiset ulkoiset tekijät. Potilaat kuvaavat kipua kolottavana, jäytävänä, polttavana, kirvelevänä tai viiltävänä. Kipua pahentavat kylmä, kostea ja vetoinen ympäristö sekä psyykkinen stressi. Saunassa kipu lievittyy, mutta saunan jälkeen kivut pahenevat (saunakrapula).
Fibromyalgiaa sairastavilla väsymys, uupumus ja voimattomuus, turvotuksen ja puutumisen tunne ovat myös yleisiä. Tuki- ja liikuntaelimistön kipujen lisäksi heillä voi olla päänsärkyä, kuukautis-, maha- ja virtsaelinkipuja. Monet potilaat kokevat niveltensä turpoavan, vaikka lääkäri ei tällaista havaitsisikaan.
Sairastuneet uupuvat ja väsyvät nopeasti henkisessä paineessa. Lähes kaikki potilaat kertovat kärsivänsä lepoa antamattomasta unesta. (Lainaus: reumaliitto.fi/fibromyalgia)

Jos haluat tietää lisää klikkaa Reumaliitto.fi/fibromyalgia

Tässä blogissa etsin kaiken muun lisäksi myös tietä Fibromyalgiasta vapauteen. Onko se paranemista vai oireettomuutta? En tiedä. Mutta jotain on pakko olla tehtävissä!

Onko Fibromyalgiasta parantuminen mahdollista?

Olen ollut useammalla täysin oireettomalla jaksolla fibron kanssa. Nykyinen oireeton jakso on kestänyt jo 7kk, lähemmäs 8kk. Aiemmat jaksot 2-8kk. Yhteistä näillä kaikilla on ollut vihermehujen juominen, vitamiinitankkaus, suoliston kunnon korjaaminen (tärkeä minulle koska minulla on myös keliakia), HYVÄT YÖUNET, pätkäpaastoilu, stressinhallinta, itselle sopivan liikunnan harrastaminen, positiivisuuden ylläpitäminen ja elämästä nauttiminen toisin sanoen, kipeäksi tulee joka tapauksessa (jos tulee), niin miksipä jättää jotain kivaa sen vuoksi tekemättä.

Ruokavalio on ollut tärkeässä osassa. Keliakian vuoksi syön gluteenitonta ruokaa, nykyään lähes viljatonta, sillä gluteenittomat tuotteet ovat täynnä kaikenlaista aika epäterveellistäkin mm. lisäaineita ja muunneltuja tärkkelyksiä tietenkin. Sokeriton on ehkäpä kaikista tärkein. Sokeria kerran viikossa pieniä määriä tai satunnaisesti, se on ok kun on saanut tilanteen rauhoitettua. Välillä olin pitkäänkin ilman sokeria kokonaan. Maitotuotteita käytän niukasti, täysin maidottomallakin olen ollut, mutta sen en koe olevan tarpeellista minulle. Käytän lähinnä hapanmaitotuotteita, kahvimaitoa ja juustoa.  Ruokani sisältää paljon kaikkea ihanaa kuten kasviksia, lihaa (marinoimatonta), kalaa ja etenkin hyviä öljyjä. Syön smoothieita ja juon vihermehuja lähes päivittäin, jompaa kumpaa nyt ainakin kerran päivässä. Marjoja menee paljon! Smoothieen on helppo lisätä myös päivän hyvät rasvat mm. oliiviöljy (luomu extra virgin), camelinaöljy ja tahini.

Liikun paljon, olen kevään ja kesän mittaan tanssinut, uinut, joogannut, venytellyt, kävellyt, pyöräillyt, tehnyt vähän lihaskuntojumppaakin. Hyötyliikuntaa tulee tunteja päivässä mm. kasvimaalla (kastelukannujen kantaminen käy työstä kun ei ole vesiletkua) ja marjastamassa. Jatkossa toivon, että syksyn myötä voin lisätä lihaskuntoliikunnan määrää kun hyötyliikunnan määrä vähenee. Liikunnasta pitää myös osata palautua, se on ehkäpä vaikeinta!

Palautuminen/ lepo/ ylivirittyneisyyden vähentäminen... siinäpä aika tärkeä kolmikko! Näihin toimii aika hyvin nykyään magnesium + l-teaniini, meditointi, syvähengitys, venyttely, lempeä jooga, Paranemisen Avain harjoitukset, lukeminen, ihan vain olemassa olemisen opettelu. Nukkuminenkin onnistuu nykyään paremmin, mutta heti huonot unet huomaa kehon voinnissa.

Pätkäpaasto on ollut uusi tuttavuus, sen sijaan, että syön jatkuvasti, olen todennut että on ihan ok syödä silloin kun on nälkä kunhan huolehtii että syö päivän (8h) aikana sitten ne kaikki päivän kalorit. Smoothieni ovat niin tuhteja, että niillä kyllä jaksaa! Pätkäpaaston on tutkitusti todettu auttavan mm. kehon autofagiaan, joka on kehon puhdistautumista. Olen paljon miettinyt sitä, onko kohdallani fibro-oireilut olleetkin sitä ettei autofagia ole päässyt toimimaan ja olen ollut "täynnä kuonaa"?

Mielenkiinnolla jatkan projektiani Fibromyalgiasta vapauteen, hyvä kirjakin muuten!

Rakkaudella
iive

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos :)