Lihavien teinien määrä kolminkertaistunut
"Lihavan lapsen hoidossa on tärkeää saada koko perhe muuttamaan elintapojaan, korostaa lasten lihavuuden Käypä hoito -suosituksen päivittänyt työryhmä."
"Työryhmän mukaan lasten lihavuuden ennaltaehkäisy on tärkeää, sillä ylipaino lisää monien sairauksien määrää. Kolmasosalla lihavista lapsista on useita valtimotaudin riskitekijöitä sekä riski sairastua rasvamaksaan, astmaan ja uniapneaan.
Seurauksena voi olla myös psyykkisiä ongelmia, jotka taas voivat vaikeuttaa painonhallintaa. Lisäksi lihavasta lapsesta kasvaa usein ylipainoinen aikuinen.
Vanhemmat voivat tukea lasta muun muassa tarjoamalla terveellistä ruokaa ja kannustamalla liikkumaan. Hoidon tavoitteena on myös vähentää television ja tietokoneen käyttöä.Työryhmä painottaa, että lihavuutta voidaan hoitaa kodin lisäksi kouluissa, päiväkodeissa ja harrastusyhteisöissä.
Lasten ja nuorten ylipainoisuus on yleistynyt merkittävästi. Suomessa 12-18-vuotiaiden ylipainoisten määrä on jopa kolminkertaistunut 30 vuodessa." (Iltalehti)
Meidän perheen ylipainoisille (toistaiseksi) vanhemmille onkin haaste kasvattaa normaalipainoinen lapsi ja vieläpä sellainen, jolla ei ole syömishäiriötä. Sama haaste on kyllä kaikilla vanhemmilla olivatpa he ylipainoisia tai eivät, sillä jos lapsi lakkaa luontaisesti liikkumasta niin huonosti käy.
3v neuvolassa kävimme tänään kaikkien muiden juttujen lisäksi läpi myös Sydänliiton Neuvokas Perhe-korttia. Ihan samoilla linjoilla en ole kaikkien ravitsemus-asioiden kanssa, mutta liikunnan kohdalla kyllä. Liikunnasta saimmekin melkein täydellisen vihreän suoran, mutta keltaista valoa näytettiin Lintuselle tv:n katselusta ja meille punaista tv:stä ja tietokoneella olemisesta. Tottahan se on, että tietokoneella tulee vietettyä paljon aikaa. Toisaalta esim. blogaaminen on minulle harrastus muiden joukossa ja jos sitä en tekisi niin varmaan lukisin tms. sillä ei aina voi olla liikkeessä.
Huomattu on myös se, että jos herkkuja on saatavilla ja tarjolla niin kyllä Lintunen osaa niitä vaatia ja haluta. Mammalassa kuului muun muassa julistus: Haluan iltapalaksi pullaa! Nyt kun kotona ei taas herkkuja ole niin eipä tuo lapsikaan niitä kaipaa ja hyvä niin. Toki joskus kuuluu herkutella, mutta ei usein ja ei varsinkaan lapsen.
Pohjoismaisten Ravitsemussuositusten luonnoksen yksi osa-alue oli myös liikunta. (Seuraavat tekstit olen suomentanut luonnoksesta itse vapaasti. Saa korjata jos olen ymmärtänyt jotain väärin.)
Aikuisille suositeltiin vähintään 150min kohtalaisesti rasittavaa aerobista liikuntaa viikon aikana tai 75min intensiivistä raskaampaa aerobista liikuntaa (tai niiden yhdistelmä). Aerobisen suorituskerran tulisi olla vähintään 10min pituinen.
(Lisää terveyshyötyjä saa kun nostaa aerobisen määrän 300 minuuttiin kohtalaisella tasolla tai 150 minuuttiin raskaammalla tasolla viikossa.)
Lihasvoimaa harjaannuttavan liikunnan tulisi harjoittaa ainakin suuria lihasryhmiä kahdesti tai useammin viikossa. (Lähde: NNR 2012 s.21)
Lasten ja nuorten kohdalla suositeltiin päivittäistä vähintään 60 minuutin liikuntahetkeä. Lisää terveyshyötyjä saavutetaan tämän ylittävällä minuuttimäärällä.
Suurimman osan päivän fyysisestä aktiviteetista tulisi olla aerobista ja raskaampaa liikuntaa tulisi harjoittaa vähintään kolme kertaa viikossa. (Lähde: NNR 2012 s.21)
Jaksaako sinun lapsesi liikkua?
iive
Heippa supermimmi!
VastaaPoistaTörmäsin sivuillesi sellaisella hakusanalla kuin näkökenttätutkimus... Yllättäen oireita kaikenmoisia (mm. palelua, huimausta, näköhäiriöitä, väsymystä, voimattomuutta, pahoinvointia, lihasnykimisiä, särkyjä jne jne.) ollut helmikuun puolivälistä asti ja voih mä niin komppaan sua niiiiiiin monissa jutuissa, varsinkin noissa olotiloissa ja peloissa sun muissa.
Kesti jo aika kauan ennen kuin (sain ajan ja ) löysin edes lääkärin, joka uskoo mun oireisiin, ensimmäinen se vaan höpötti, että vanhuus ei tuu yksin... ja sitä rataa.
Nyt olen muuttanut ruokavaliotani, olen sokerittomalla ja vähähiilihydraattisella dieetillä. Niin kökkö olo oli noiden oireiden takia, että siinä ei enää ruokavalion muutos tuntunut missään. Kilojahan mullakin on tuhdisti liikaa, eikä ne tunnu lähtevän millään (toisaalta ei mulla ole kai ollut mitään mainittavaa aineenvaihduntaakaan ikuisuuksiin...).
Olen ollut niin puhkipoikkirikki, että ei mitään rajaa, eikä loppua vielä näy. Saa nähdä mitä sieltä näkökenttätutkimuksesta ilmenee. Mulla jännitysmomentit on huipussaan, syön verenohennuslääkitystä, oireet viittaa johonkin neurologiseen juttuun (on tietty muitakin vaihtoehtoja, mutta esim. kilpparikokeet ei näyttäneet mitään).
Silmälääkäri määräsi silmätippoja tunnin välein seuraavat kaksi viikkoa ja sen jälkeen sitten "vaan" joka toinen tunti...ja sitten siis se näkökenttätutkimus. Että tätä rataa.
Voit uskoa, että ärsyttää kun haluaisi nauttia elämästä, yrittää iloita kun en ainakaan ihan vielä kuollut ole ja ainoa mitä saa tehtyä, on pillittää tätä olotilaa ja epätietoisuutta.
No, tulihan sitten avauduttua. Anteeksi ja kiitos ;).
Tsemppiä sinulle koetuksessasi. Jatkan takuulla blogisi lukemista, se antaa vähän toivoa minullekin...
Itsellänihän tosiaan todettiin aivolisäkekasvain tammikuussa. Vuoden ajan olin jo oireillut eritavoin ja nyt melkein puolentoista vuoden jälkeen on toimiva lääkitys ja olo alkaa näköjään paranemaan.
PoistaToivottavasti sinun oireisiisi löytyy selitys ja hoito. Ymmärrän täysin tunteesi siitä kun haluaisi nauttia ja tehdä, mutta kun ei vain pysty.
Kovasti voimia sinulle :)
Minua kiinnostaa se, mistä ruokavalioasioista olit neuvolakäynnillä eri mieltä ja miksi ?
VastaaPoistaEhkä en niinkään ole eri mieltä kyseisistä ruokavalio-suosituksista vaan kysymysasetteluista ja muutamista jutuista.
PoistaKuten
Lapsi syö puuroa ja /tai runsaskuituista leipää päivittäin.
(Ei syö - En näe välttämättömäksi päivittäistä viljan syömistä vaikka viljaa meillä kyllä syödään ja täysviljaa/ruista. Lisäksi käytämme muita vaihtoehtoja hiilihydraattien ja kuidun lähteinä.)
Lapsi käyttää maitoa/ maitovalmisteita päivittäin ja ne ovat pääasiassa rasvattomia.
(Ei käytä - Meillä kyllä käytetään maitotuotteita, mutta tässä unohdetaan täysin esim. riisi/soija/kaura-valmisteet. Myöskään rasvattomuus ei ole meillä se pääasia vaan maitotuotteen laatu. Kuten raakamaito (käsittelemätön) vs. käsitelty rasvaton maito. Jos olisi varaa niin meillä juotaisiin vain raakamaitoa ja tehtäisiin siitä itse viili ja jogurtti.
Lapsen leivällä käytetään margariinia, jossa on ainakin 60% rasvaa.
(Niin mitä rasvaa? Ei selviä kysymyksestä. Kyllähän voikin on 60% rasvaa ;) Rasvan laatu olisi olennaisempaa ja margariinia en voi sietää. Tosin ei me voitakaan käytetä. Toisaalta koko päivän rasvakokonaisuus on tärkeämpää kuin yhden/kahden leivänpäällismargariinin.)
Lisäksi muutamat kysymysasettelut olivat erittäin vaikeaselkoisia ja käsittämättömiä. Esimerkiksi alkoholikohdassa Lukee näin: Juon alkoholijuomia KOHTUUDELLA (miehet 0-2, naiset 0-1 annosta/vrk). Vuorokaudessa? Jos joka päivä juo esimerkiksi 2 annosta alkoholia niin se tekee viikossa 14 annosta eli 14 pulloa kaljaa! Joillekin se voi olla kohtuus, minusta ei todellakaan.
Hanke on kyllä mielestäni erittäin kiva ja hyödyllinen kun välillä joutuu miettimään ihan oikeasti asioita, vaikka nyt ei aina ihan samaa mieltä olisikaan. Onpahan pysähdytty ja mietitty.
Joo totta. Kysymykset on aika yksioikoisia. Siinä on tietysti haettu helppoa tapaa kysyä ja mitata ruokavalion laatua.
PoistaMutta hyvä, että saa miettimään asiaa.
Kiitos hyvästä kirjoituksesta Iive!
VastaaPoistaKiitos Hepa :)
Poista