lauantai 14. kesäkuuta 2014

Edelleen ruuasta - reseptejä

Turnausväsymys iskee ja repsahtamisen sijaan lakkaan punnitsemasta ruokani. Jospa se auttaisi asiassa. Juhannus huippugrillaajan / kokkaajan luona on kyllä odottamisen arvoinen, joten syödään siellä sitten, kyllä tässä vielä jaksaa odotella eli nyt vielä sinnitellään viikko. Ja kerrankin mäkin pääsen juhannusta juhlimaan enkä ole töissä. Lokakuusta asti onkin tullut joka ikinen pyhä/ juhlapäivä oltua töissä, joten juhannusvapaata odotan innolla :)

Muutamalta on tullut kyselyitä noista resepteistä, joten pistetääs tähän muutama. Harvoin laittelen mitään reseptejä mihinkään, koska olen ns. luova kokkaaja eli annostukset on hyppysellinen sitä tätä ja tuota mittaluokkaa...

Lihapullat - Best ever (taipuu myös pihveiksi) 5 annosta


400g vähärasvaista jauhelihaa (alle 10%)
(30g tummaa soijarouhetta) - voit tehdä myös ilman tätä
(1rkl pellavarouhetta) - voit tehdä myös ilman tätä
1 sipuli silputtuna
1 tl suolaa
vajaa ½tl mustapippurirouhetta
60g salaattijuusto 3%
35g Polarjuusto 5%

Jos käytät soijarouhetta, aloita keittämällä vettä n. 0,5-1dl. Laita soijarouheet kulhoon ja kaada kuuma vesi päälle (soijarouheen tulee vain turvota EI lillua vedessä), sekoita ja lisää joukkoon silputtu sipuli ja pellavarouhe.

Kuutioi Polarjuusto pieniksi kuutioiksi ja murenna salaattijuusto myös pienemmäksi. Lisää juustot, mausteet ja jauheliha soijarouheseoksen joukkoon. Vaivaa taikina napakaksi ja muotoile siitä hieman littanoita "pyöryköitä".

Paista pullat pannulla kannen alla välillä niitä käännellen kunnes ovat kypsiä. Itse käytän paistamiseen kahta pannua, joista toiseen laitan pullat miedommalle lämmölle loppukypsymään.

Tähän taikinaan on helppo lisätä muitakin aineksia kuten raastettua porkkanaa tai punajuurta!

 ***********************

Huippu kebab-ohjeen löydät TÄÄLTÄ!


Dippi kebabiin tehty maitorahkasta, jossa grillimaustetta, suolaa ja sweet sour-chilikastiketta.

 ***********************

Kevyempi lasagne tai lassaka


400g vähärasvaista jauhelihaa
30g tummaa soijarouhetta
1 pilkottu sipuli
(valkosipulia)
1rkl pellavarouhetta
1prk tomaattimurskaa ja pilkottuja / pakaste kasviksia TAI 2prk tomaattimurskaa
Mustapippuria
Suolaa (reilusti)
Vettä (kastike saa olla aika löysää etenkin lasagnelevyjen kanssa)

Paista paistinpannulla kaikki ainekset kastikkeeksi. Lado uunivuokaan vuorotellen lasagnelevyjä TAI kesäkurpitsasiivuja. Lisämakua saat kun ripottelet väleihin myös murennettua salaattijuustoa 3% tai raejuustoa.
Paista uunissa 200 asteessa kunnes lasagnelevyt tai kesäkurpitsat ovat kypsiä. Eli ainakin + 30min.
Anna vetäytyä hetki uunista oton jälkeen.

 ***********************
Marinoitu sipuli, lisäkkeeksi tai salaattiin


 1 iso punasipuli
2rkl appelsiinimehu / pari tippaa sitruunamehua
1rkl rypsiöljyä
tilkka balsamietikkaa tai muuta etikkaa
2rkl sokeria
tai
muuta makeutusta oman maun mukaan

***********************

Kevyempi pitsa


1kpl täysjyvätortilla
tomaattipyrettä
tonnikalaa
katkarapuja
tomaatteja
35g Polar 5% raastettuna

Paistetaan uunissa 225 asteessa kunnes juusto on sulanut. Tavan tortilla muuten sopii pohjaksi paljon paremmin kuin se Pizzatortilla, tulee rapeampi pohja.

 ***********************

Ja sitten tutustuminen jäätelökoneen ihmeelliseen maailmaan :)


Persikka-rahka-kookosjäätelö (jäätelökoneella)

½prk Ehrmann maitorahkaa
n. 1dl kookosmaitoa 6% (voi käyttää myös rasvaisempaa)
n. 100g Bonne persikkasosetta
½tl vaniljasokeria
Makeutusta oman maun mukaan esim. stevia, sokeri, hunaja, siirappi, muu makeutusaine jne.

Sekoita ainekset keskenään ja valmista jäätelö koneen ohjeiden mukaisesti. Tuon jäätelön määrän kanssa on vielä hakemista. Ehkä noin 2,5-3dl jäätelöainesta olisi tuohon 4dl kuppiin sopiva määrä. Vadelma versiota oli n.2dl eli aika vähän ja persikkaversiota tuli ehkä vähän liikaa :D


Tämä oli ensimmäinen kerta kun tein jäätelökoneella mitään ja oli positiivinen yllätys. Tähän käy muutkin maut mainiosti, mutta nyt oli persikkasose avattuna joten sitä siis. Tuoreet hedelmänpalat jäätelön päällä kruunaisivat koko homman, silloin kyllä vähentäisin tuota soseen määrää.

Tein myös vadelmaversion, mutta tästä olisi kannattanut siivilöidä siemenet pois.

 ***********************

Mango-rahkajäädyke (ilman jäätelökonetta)

100g pakastemangokuutioita
1prk Ehrmann maitorahkaa
Makeutusta oman maun mukaan.

Sekoita jäiset mangokuutiot maitorahkan joukkoon tehosekoittimessa. Itselläni on käytössä tällainen Braunin sauvasekoitinsetti ja mangorahkajäädykkeen valmistan tuossa "pömpelissä" jossa on pyörivä metallinen terä. Tämä onnistuu myös muilla pakastehedelmillä / marjoilla.

vertaa.fi



1 kommentti:

Kiitos :)