lauantai 20. kesäkuuta 2020

I ❤️ Oulu

Ihana, ihana, ihana Oulu! Kaupunki joka kerta kerralta avautuu enemmän ja enemmän ja niin ihanana! Toki asiaan auttaa se, että kaupungissa tulee vierailtua aina kesäisin (ja sattumalta sääkin on yleensä suosinut), mikäpä kaupunki se ei kauniilla ilmalla kesällä olisi ihana!

Mutta on Oulussa jotain aikamoisen spesiaalia siltikin, ehkäpä koska siellä on hitunen, ihan pikkiriikkinen sitä lapsuuden kainuuta, jota ainakin kainuusta muuttaneiden murteesta saa kuulla vaikka kainuulainen kaupunki ei Oulu sinänsä olekaan.

Ajattelin koostaa ihanista Oulun visiiteistäni jonkinmoisen koosteen, jos vaikka oot menossa piipahtamaan siellä? Ja hei jos oot Oulusta, niin saa vinkata uusia kohteita myös! Ollaan suunniteltu tälle kesälle jopa toista visiittiä Ouluun ja silloin otetaan lapsikin matkaan.

I ❤️ OULU 


KESKUSTA & TORI

Oulun keskustasta löytyy hyvät shoppailumahdollisuudet, jotenkin tuntuu, että Oulu on poikkeus kaupungeista joiden keskustat näivettyvät isojen kauppakeskusten jalkoihin? En tiedä sitten kuinka Oululaiset keskustan kokevat, etenkin kävelykeskustan (joka on monelle kaupungin keskustalle ollut se viimeinen surma), mutta näin "tullista tulleen" näkökulmasta keskusta on viehättävä ja helppo. Kauppakeskusten lisäksi Rotuaarilla riittää nähtävää ja vaikken supershoppailija sinänsä olekaan, niin myös niitä shoppailumahdollisuuksia tuntuu olevan ihan mukavasti.


Pienen kävelymatkan päästä löytyy Oulun Tori. Kenties merestä johtuen Oulussa ei lainkaan haittaa, että tori ei ole siinä "keskustan ytimessä".  Torilla kannattaa käydä moikkaamassa Toripolliisia ja kurkistamassa toriaittojen käsityöläispuoteihin ja erikoisliikkeisiin!


Hotellin aamupalalta bongattu mainio murrekuppi poiki kyläilyn TiinaMarin keramiikkapuodissa toriaitoilla. Paska Kaupunni-mukin sijaan superpositivity-ihmiselle löytyi oma muki Paras Kaupunni-tekstillä kera Toripolliisin. (Ps. jos et tiedä mikä juttu tää Paska Kaupunni on, löydät siitä tietoa täältä.)

Torilla on myös huikeat terassit joille aurinko taitaa paistaa aamusta iltaan, ruokaakin saa ja tuntuukin että Oulussa jos missä on ravintola / terassi lähes joka kadun varrella. Ja jos ravintolassa istuskelu ei houkuttele, niin oma suosikkini on napata kaupasta eväät matkaan ja istahtaa piknikille. Täydellisiä piknikpaikkoja Oulussa tuntuu riittävän yllin kyllin! Kaupunki on täynnä puistoja, rantoja, saaria...
Tällä hetkellä tori oli aikalailla remonttia pullollaan mm. kauppahallin ja ilmeisesti jonkun hotellin rakennustyömaiden vuoksi. No sekaan mahtui silti ja aurinkoa terassilla riitti.

SAARET

Aivan Oulun keskustan kupeessa on useampikin saari joissa kannattaa vierailla. Kävellenkin pääsee, mutta jos on mahdollista kannattaa ottaa pyörä alle! Oulu on nimittäin upea pyöräilykaupunki! Pyörällä on helppo liikkua eikä mäkiä ole lainkaan. Vain tasaista, tasaista ja tasaista! Tämänkertainen reittini oli lähes 25km, joka pyöräilyteiden tasaisuuden ja helppouden vuoksi "ei tuntunut missään" kuhan ajeli. Mutta pienempiä ja pidempiä lenkkejä saa tehtyä Oulussa varsin mainiosti.

 

Hupisaaret

Itselleni Hupisaaret olivat täysin uusi tuttavuus! En ollut moisista tiennytkään - miksi mietin kyllä? Olen aikalailla kova googlailemaan ja tutkimaan eri paikkakuntien tutustumismahdollisuuksia, mutta Hupisaaret olin missannut täysin! Nyt en oikein malta odottaa, että pääsen tuonne vierailemaan lapsen kanssa.
Hupisaaret on vehreä keidas Oulun keskustan välittömässä läheisyydessä. Alue muodostuu useista kymmenistä pienistä Oulujoen suiston saarista, joita erottavat toisistaan viehättävät solisevat pienet purot. Valkoisten siltojen rytmittämille reheville saarille mahtuu niin puistoja, kuin lähes luonnontilaisia niittyjä ja lehtoja. (Lainaus: Visit Oulu)
Hupisaarilla pyöräillessä nähtävää ja tunnelmaa riitti. Ihania maisemia, solisevaa vettä, luonnontilaisempaa kohtaa ja kauniisti ylläpidettyjä puistoja. Kiikkusaaresta löytyi Hupisaarten keskusleikkipuisto, kesäkahvilaa, puutarhaa ja yllätykseksi myös trooppinen kasvihuone (eikä muuten maksanut mitään!)

Kulttuurin nälkäiselle vierailukohteita Hupisaarilta löytyy useampikin mm. Pohjois-Pohjanmaan museo, Taidemuseo ja kesäteatteri.


 

Pikisaari

Pikisaarella kannattaa vierailla kävellen tai pyörällä. Pyöräilijälle saaren ympäri vievä polkumainen tie on erityisen mukava ajeltava. Reitin sisään jäävät Pikisaaren kahvilat, käsityöläispuodit ja roimasti upeaa arkkitehtuuria. Vähän niin kuin pieni vanha kaupunki. Pikisaarelle pääsee torilta kevyen liikenteen siltaa pitkin.


Hietasaari

Pikisaaresta Hietasaareen matka jatkuu jälleen kätevästi kevyen liikenteen siltaa pitkin (niin kuin lähes jokaiselle isommalle saarelle Oulussa). Autoilija sen sijaan joutuu kiertämään jonkinlaisen matkan. Hietasaaren suosikkejani ovat ehdottomasti Hietasaaren luontopolku ja Nallikari, mutta toki paljon muutakin löytyy mm. Kylpylähotelli Eden, leirintä/karavaanari-alue, huvipuisto, ponipuisto, erilaisia harrastemahdollisuuksia jne.Hietasaaren luontopolulla vai kutsuisiko sitä pikemminkin Citypoluksi? riittää katsottavaa pyöräilijälle. Kävelijän näkökulmasta vaihtuvuus olisi ehkä hieman hitaahkonlaista. Hietasaaressa on niin metsäistä, lehtomaista kuin merellistäkin tunnelmaa. Lintubongareille löytyy useampikin paikka mm. lintutorni ja lintulava. Matkalla voi ihastella myös erityisen kauniita pihapiirejä. Itse olen tykännyt ulottaa fillarointini myös Toppilansaaren puolelle.

 Rantakurvin lintutorni

Näkymää Toppilansaaren kärjestä

Nallikari on kyllä yksi ihanimpia merenrantoja. Itselläni rantaan liittyy tietynlaista nostalgiaa, mutta Nallikarin valtteja ovat ehdottomasti helppous ja mukavuus. Ranta on siisti auringonottoon ja uimiseen. Loivasti syvenevä ranta on pienempien lasten kanssa kätevä. Kymmenen vuotiaan uimahurjapään äidille loivuus sen sijaan tuottaa hieman harmaita hiuksia, sillä uimari on väistämättä kuulomatkan ulkopuolella. Onneksi itsekin olen jonkinasteinen vesipeto. Pukukopit ja wc-tilat löytyy (tosin niin kuin joka paikassa, voisin tuumata, että pakkoko niitä on sotkea?), samoin jäätelökioskit, kahvilat ja pelailu ym. aktiviteetti-alueet.

Tänä kesänä ihmetystä aiheutti tien varteen asetellut kivirivistöt - ajoesteet, jotka estävät autojen pysäköinnin tien varteen. Tämä meinaa useiden kymmenien pysäköintipaikkojen vähentymistä alueella, veikkaan että kovin moni ei ole asiaan tyytyväinen, sillä pysäköintipaikkoja Nallikarin suosioon nähden on kyllä todella vähän. Googlettelu kertoi, että ilmeisesti esteet ovat olleet siellä aiemminkin, itse en ole vaan alueella tällöin käynyt tai kiinnittänyt niihin huomiota.Nallikarista löytyy myös kiva majakka, jonne voi lenkin varrella vaikka kipaista katselemaan maisemia.

Heinäkuun reissulle on merkattu jo muistiin muutama uusi paikka vierailtavaksi. Visit Oulu sivustolta löysin Oulun kasvitieteellisen puutarhan, jonka kasvihuoneet on pyramidin muotoiset! Lisäksi täytyy vierailla Oulun linnan ruutikellarin päälle rakennetussa tähtitornissa ja sen kahvilassa syömässä tervajäätelöä (siellä kuulemma kummittelee!) ja uudestaan nautiskelemassa Hupisaarista, nyt lapsen kanssa. Myös vierailu Hailuodolla kiinnostaisi, mutta se vaatinee varmaankin sen verran aikaa vierailulle, että ehkä sen siirrämme tulevaisuuteen...

Nyt juhannus levätään ja sittenpä suunnataankin piakkoin kohti Vuokattia, Rovaniemeä ja kalakukkokaupunki Kuopiota! Ou jee!

Ihanaa kesää!
Rakkaudella
iive

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos :)