torstai 11. kesäkuuta 2020

ITE - Itse Tehty Elämä - Kohtalona Luovuus

On ihanaa, että taidemuseot ovat taas auki! Toisaalta taidetta on voinut nähdä muuallakin museoiden ollessa kiinni ja muutenkin. Taiteeseen voi törmätä missä vain, vaikkapa Lahdessa keskellä metsää. Itse en juurikaan innostunut korona-ajan virtuaalitaidenäyttelyistä. (Poikkeuksena Instagramin #karanteenitaidetta - suosittelen katsomaan!) Taide ruudun välityksellä on vähän, no joo... toisaalta samaa voisi ajatella tästäkin kirjoituksesta. Sen sijaan, että lukisi taiteesta blogipostausta ja katselisi taidetta sieltä - parasta on kokea se taide itse ihan siellä paikan päällä. Mutta ehkäpä tämä voi olla innoituksena?

Vierailin juuri Oulun taidemuseossa ja Kohtalona luovuus-näyttely on ehkä yksi kaikista syvimmälle sisälle menneitä näyttelyitä mitä olen pitkään aikaan kokenut?


Itsellenikään ei ollut ehkä aivan selvää mitä ITE-taide nyt sitten on. Toisaalta en yleensäkään välitä määrittelyistä, mutta alla oleva kuva ITE-taiteen juhlavuoden esitteestä kiteyttää ITE-taiteen aika hyvin. En ole oikeastaan koskaan ymmärtänyt sitä erottelua mitä koulutetun taiteilijan ja kouluttamattoman taiteilijan välille on tehty. Vaikka itse olenkin saanut koulutusta taiteeseen, niin koen, että ensisijaisesti taiteilijuus asuu taiteen tekijän sisällä oli koulutusta tai ei. Itse en ole koskaan omaa taiteilijuuttani päästänyt täysin "vapaalle". Tiedän sen siellä olevan, mutta oma taiteen virtani on niin äärimmäisen kuluttava ja dominoiva, että sen jälkeen ei elämässäni olisi sijaa millekään muulle. En halua "menettää" itseäni taiteelle, siksi en olekaan "oikea taitelija" vaan ehkäpä taiteellinen henkilö?


Ehkäpä eniten minua mietityttää ITE-taiteen ja harrastelijataiteen ero? Oheisessa ITE-taiteen juhlavuoden esitteessä erotellaan nämä kaksi näin - ITE-taiteilijat ovat itseoppineita, mutta he eivät ole harrastajataiteilijoita, jotka ottavat mallia taiteen traditioista. Toisaalla jatketaan... "Ei etsitty perinteistä kansantaidetta, mutta ei myöskään kuvataiteen harrastajien korkeisiin tavotteisiin pyrkivää taidetta." Toisaalta ymmärrän ja toisaalta en. Ehkäpä ymmärtämättömyyteni kumpuaa jo mainitusta haluttomuudestani määrittelyyn. Toisaalta määrittely ja kategorisointi voi olla myös hyödyllistä, sillä se voi antaa jonkun taiteelle suuntaviivat ja kanavan mitä lähteä etenemään. Ehkä itsekin voisin vapautua tietyistä pääni sisäisistä lukoista seuraamalla enemmän ITE-taiteen suuntaviivoja kuin harrastelijataiteilijuutta tai saati sitä mitä taiteesta olen opiskellut.

Kuvia Kohtalona Luovuus-näyttelystä. Taiteilijat ja teosten nimet mainitaan, jos ne kuvagalleriaan sattuivat tallentumaan.

Juha Pesonen Ihmisten sisäisiä omakuvia-sarjat 2019-2020

 Ann-Mari Erichsen
Koko taidenäyttely oli täynnä mitä mielenkiintoisimpia yksityiskohtia ja tilanteita. Se, että teokset on tuotu näyttelytilaan pois tekijän omasta arjen ympäristöstä (johon ne yleisesti hyvin vahvasti kuuluvat) oli kuitenkin toteutettu todella hyvin. Ehkäpä hitunen sitä oman arjen ympäristöä oli tullut nyt museoon? Tämän tunnelman koki hyvin vahvasti etenkin viimeisessä salissa, sillä sen seinät olivat täynnä Veli Granön ottamia kuvia ITE-taiteilijoista taiteensa keskellä juurikin siellä omassa ypäristössä. Tunnelmaa täydensi vielä videopätkät taiteilijoista taidetta tekemässä.


 Kaikista eniten minua sykähdytti Hanna Viitalan teokset, jotka saavat inspiraationsa muinaisista naisten myyteistä.


 Hanna Viitala Kohtalon jumalatar Ananke 2020

 Hanna Viitala Kuukuiskaaja 2020

Hanna Viitala (Oman elämänsä) Guru 2018

Kohtalona Luovuus - ITE ja kumppanit näyttelyn voi siis kokea Oulun Taidemuseossa 20.9.2020 saakka ja tämän jälkeen näyttely pyrähtää Hämeenlinnan taidemuseoon alkaen 23.10.2020! 

ITE taiteen juhlavuosi kuitenkin pyörii ympäri suomen. Siihen voit tutustua lisää ITE-taiteen verkkosivuilla. Sivuille on listattu myös tunnetuimmat yleisölle avoimet ITE teosympäristöt suomessa.

iive

3 kommenttia:

 1. Satuitko eilen (10.6) olemaan Rantaraitilla (Lutakon kohdalla) lukemassa? Pyörällä liikkeellä, niin saatoin nähdä omianikin :D Henkilön naamalla ollut "autuas" hymy sopi tuohon sun eiliseen postaukseenkin, niin piti tulla kysymään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaa, en ollut eilen rantaraitilla kun oon ollut kolme päivää Oulussa :) Siellä on ollut joku muu onnellinen ihminen <3

   Poista
  2. Sulla on siis selkeästi kaksoisolento täällä ;P

   Poista

Kiitos :)