perjantai 2. marraskuuta 2012

Hyvä uni

Viime aikoina eteen on tullut paljonkin puhetta unettomuudesta, unirytmistä, unihäiriöista ja kaikenlaisesta mikä vain voi liittyä uneen.

via weheartit

Itsekin olen tänään taas kärsinyt unettomuuden riesasta, tällä kertaa kuitenkin yllättävästi keskeytyneiden liian lyhyiden unien osalta, yleensähän kärsin nukahtamisvaikeuksista. Niin tai näin, hyvä uni jäi haaveeksi taas.

Hyvästä unesta nauttiva ihminen nukahtaa vaivatta, ei heräile yöllä turhaan tai häiritsevästi ja on aamulla virkistynyt ja pirteä.

Huonosta unesta "nauttivia" on maailmassa monta. Haittaavia tekijöitä ovat ympäristötekijät (melu, kylmyys, kuumuus, huono nukkumispaikka jne.), unihäiriöt ja muut elämän stressitekijät. Ja vaikka kuinka olisi hyvä sänky, puhtaat vuodevaatteet, sopiva lämpötila, ei stressiä niin osa meistä ei vain nuku, nukahda tai nukkuu todella huonosti ilman mitään erityistä syytä. Aamulla hän herää väsyneenä ja rasittuneena kohti uutta unetonta yötä.

via weheartit

Vinkit Hyvän unen tavoitteluun on kuin suorituslista, niinpä koko nukkumisesta tuleekin helposti suoritusta kohti onnistumista tai pettymistä. Netti on neuvoja pullollaan, kuten tämäkin listaus ihan vallan hyviäkin vinkkejä. Harmi vain että ei näillä pitkäaikaista unettomuutta millään lailla auteta.
Hyvinvointipolun nettisivuilla kirjoitetaan:

Konsteja hyvään uneen
  • Mene vuoteeseen vasta, kun tunnet itsesi väsyneeksi
    • Kyllä näin teen, sillä olen aina väsynyt.
  • Jos uni ei tule, nouse ylös ja yritä uudelleen vasta, kun tunnet itsesi väsyneeksi
    • Jos nousisin en ikinä nukahtaisi
  • Luo nukkumista edistävät olot. Pimeä, viileä, tuuletettu ja meluton makuuhuone ja hyvä patja auttavat nukahtamista
    • Tämäkin löytyy
  • Vältä kahvia, energiajuomia, nikotiinia ja alkoholia 3-6 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Pienetkin alkoholimäärät huonontavat voimakkaasti unen laatua
    • Kiitos, en käytä alkoholia laisinkaan enkä kahvia ennen nukkumaan menoa
  • Tee jotain rentouttavaa ennen nukkumaanmenoa. Hanki vaikka rentoutuskasetti ja kuuntele sitä. Kudo sukkaa, lue, ota lämmin suihku, juo lämmintä maitoa tms.
    • Kasetit on kuunneltu, sukat kudottu (tosin jään jumittamaan neuleen kanssa pitkin yötä).
  • Voit myös nauttia pienen iltapalan juuri ennen vuoteeseen menoa. Useimmiten kevyt iltapala on hyväksi nukahtamiselle
    • Siellähän se massussa luuraa, ihmiset yleensä syö iltapalaa.
  • Harrasta liikuntaa niin, että se päättyy muutama tunti ennen nukkumaanmenoa
    • Harrastaisin jos jaksaisin, onneksi nykyään jaksan taas. Mitään vaikutusta nukkumiseen tällä ei kyllä ole, muuten kuin huonontavasti.
  • Vältä älyllistä ponnistelua vaativien tehtävien tekemistä juuri ennen nukkumaanmenoa.
    • Hmm... älyllistä? :)
  • Opettele tarvittaessa käyttämään korvatulppia
    • Opeteltu, herään kun korvat hikoavat enkä saa enää sen jälkeen unta.
  • Villasukat voivat auttaa hyvän unen saamisessa
    • Sukat tai ei, ihan sama kunhan ei ole liian kylmä tai kuuma.
  • Mene nukkumaan ja herää joka päivä suunnilleen samaan aikaan, niin elimistösi tottuu oikeaan rytmiin
    • Voisinkin. Vuorotyöläinen elää työn mukaan. Nyky-yhteiskunta on sairas kun ihmiset pakotetaan tekemään vuorotyötä.
  • Mielipaha estää unen tuloa, joten yritä ajatella miellyttäviä asioita ennen nukkumaanmenoa
    • Kyllä näin teen, yleensä yritän olla ajattelematta yhtään mitään.
Ja siltikään kaiken tämän jälkeen uni ei tule ja kun se tulee niin herään, pyörin ja hyörin ja katson kelloa ja lasken tunteja minuutteja siihen kun on aika nousta. Olen kärsinyt unettomuudesta jo 20 vuotta, olen nyt 30 vuotias. Yksikään lääkäri ei ole ollut ikinä kiinnostunut unettomuudestani. Yksikään lääkäri ei ole tiennyt mitä asialle täytyisi tehdä, vaan ainoa neuvo heiltä on ottaa unilääkettä. Se jos mikä on erittäin HUONO neuvo. Luojan kiitos olemassa ovat sentään melatoniini-valmisteet, jotka edes hieman parantavat tilannetta.

Onko siellä muualla unettomia? Oletko sinä löytänyt keinon voittaa unettomuus vai kärvisteletkö juuri ja juuri siedettävän tasapainon kanssa?

*****

Ja sitten uutisia lääkekoulutuksesta!
Tulevaisuudessa (ja ehkäpä tosiaan jo muutaman vuoden sisällä) on tulossa markkinoille uusi uniongelmiin sopiva lääke, joka uniongelmissa auttamisen lisäksi saattaa vieläpä laihduttaa! Kuulostaako uskomattomalta? Niin minustakin, uskon sitten vasta kun näen tai koen. Mutta tässäpä vähän linkkivinkkiä ja informaatiota aiheesta :)

Uskottava(?) terveyssivusto Tohtori.fi kirjoittaa aiheesta artikkelissaan jo vuonna 2006.
 Bristolin yliopiston tutkijat ovat kokeilleet uudenlaista nukahtamislääkettä, joka parantaa unen laatua, mutta sen lisäksi se voi periaatteessa parantaa muistia ja laihduttaa. Orexin-RA-1 -nimisen lääkkeen kehitystyö tähtää unilääkkeeseen, jolla ei olisi perinteisten unilääkkeiden haittavaikutuksia, kuten riippuvuutta, sietokyvyn kasvua, päiväaikaista tokkuraisuutta ja muistin heikkenemistä. Uusi lääke toimii vaikuttamalla oreksiini-nimiseen hormoniin. Oreksiini on yhteydessä narkolepsiaan, joka aiheuttaa hallitsematonta päiväaikaista nukahtelua. Myös nukahtelijan kehon tahdonalaiset lihakset halvaantuvat, mistä voi seurata kaatuilua ja loukkaantumisia.
Toinen luotettava tietoiskusivusto Wikipedia tuuma näin
Almoreksantti on oreksiini-reseptorin antagonisti, joka on kehitteillä oleva lääke unettomuuteen. Actelion-lääkeyhtiön lääkekehitys on edennyt lääkkeen suhteen pitkälle ja lääke saattaa olla tulossa markkinoille muutamassa vuodessa.
Oreksiini on hypotalamuksessa kylläisyyteen ja pirteyteen (uneliaisuuteen) vaikuttava välittäjäaine.
via weheartit

Toivottavasti te nukutte jo :)

iive

6 kommenttia:

  1. Sininen uni -melatoniini on auttanut mun ongelmiin. Mua vaivaa herkkäunisuus, eli jään illalla helposti vatvomaan asioita ja melatoniini auttaa juuri siihen unensaantiin tekemättä oloa aamulla tukkoiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sininen uni-melatoniini on kuulemma ihan ok valmiste niille, jotka eivät saa tai halua saada varsinaista resepti-melatoniini valmistetta. Itse syön Yliopiston Apteekin valmistamaa lyhytvaikutteista 3mg melatoniini valmistetta, joka on tähän Siniseen uneen verrattavissa. Tuo on vain 3 kertaa vahvempaa ja 3 kertaa halvempaa kuin Sininen uni.
      Reseptillä saa myös pitkävaikutteista Circadin 2mg melatoniinia. Tätäkin olen kokeillut, mutta ei toimi nukahtamisvaikeuksiin niin hyvin kuin tuo lyhytvaikutteinen. Circadin on käytössä nykyään yleisesti vanhusten "unilääkkeenä".

      Poista
  2. Täällä yksi uneton! Hyvin tuttuja ajatuksia nukkumisesta kirjoittelit.
    Tuosta uudesta lääkkeestä en ole kuullutkaan, täytyypä seurata sen edistymistä kohti lääkemarkkinoita.
    Mulla on kaikki unettomuuden muodot. Välillä yhtäaikaa, välillä eri aikaan. Mutta harvoin on yötä, että voisin sanoa nukkuneeni kuten toivoisin nukkuvani. Tällä hetkellä nukun 5-7 h yössä niin, että unta tulee 1-3 h pätkissä. Toisinaan nukahdan jo 30 minuutissa, toisinaan siihen menee 4 tuntia. Etenkin aamuvuoroja ennen nukahtaminen on vaikeaa, silloin otan unilääkettä jos vähänkin tuntuu että menee pyörimiseksi. Melatoniinit ei mulla auta lainkaan.
    Jollain lailla olen sopeutunutkin vähään uneen, viime yön 6 h unta on riittänyt ihan ok tälle päivälle, vaikka olin töissäkin tänään. Mutta en sitten tiedä miten energinen olisin, jos kerrankin nukkuisin sen 8-9 h.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuosta uudesta lääkkeestä on aivan valtavan vähän tietoa missään, ainakaan suomeksi. Laitan tähän mitä meidän luentomateriaalissa eilen oli aiheesta:
      Tulossa (?)
      - Oreksiinihormoniin vaikuttavat nukahtamislääkkeet.
      - Oreksiini kiihdyttää muita elintoimintoja ja on yhteydessä muun muassa narkolepsiaan ja ruokahalun säätelyyn.
      - Lääkkeen kehitystyö tähtää unilääkkeeseen, jolla ei olisi perinteisten unilääkkeiden haittavaikutuksia, kuten riippuvuutta, sietokyvyn kasvua, päiväaikaista tokkuraisuutta ja muistin heikkenemistä.
      - Saattaa olla käyttöä myös laihdutuslääkkeenä

      Kouluttaja mainitsi, että jollekin oreksiini-lääkkeelle olisi nyt EU:n jokin lupa jo myönnetty (myyntilupa? valmistuslupa? tms.) ja jos kaikki menee ok niin ei tarvitsisi enää kauan valmistetta odotella.

      *****
      Ootko kokeillut melatoniinia millaisilla annoksilla? Itse syön 3-6mg nukkumaan mennessä, riippuen väsymyksen asteesta ja "tunteesta", siis siitä että nukahtaisikohan nyt helposti vai ei. Reseptissä on kuitenkin lupa syödä jopa 9mg kerralla!
      Itse en pysty syömään perinteisiä unilääkkeitä laisinkaan, sillä toleranssini kasvaa niin nopeasti. Toivon, että melatoniini toimii niin että tilanne pysyy siedettävänä tai että uusi lääke "parantaisi" minut :D
      Toki vuorotyön lopettaminen jossain vaiheessa tulee hieman parantamaan tilannetta kun pystyy pitämään vuorokausirytmin suhteellisen samana koko ajan.

      Poista
  3. Itse olen nyt kieltäytynyt yövuoroista, meidän osastolla se onneksi onnistuu. Ja iltavuoro loppuu jo 19.30, eli rytmit ei mene sekaisin sen puolesta nyt. Melatoniinia olen syönyt 2-6 mg, pitää varmaan kysyä lääkäriltä tuosta isommasta annoksesta. Mä syön tällä hetkellä nukahtamislääkkeenä Opamoxia, ei ehkä paras tähän tarkoitukseen, mutta ihan toimiva, eikä ole aamulla pöhnää. Otan vain pakon edessä, max kerran viikossa, ettei tule toleranssia. Lisäksi joka ilta mirtatsapiini 7,5 mg.
    Kiitos infopläjäyksestä tuon uuden lääkkeen suhteen, mielenkiintoiselta kuulostaa. Vois olla hyvä apu tällaiseen primaariseen unettomuuteen, joka on kroonista laatua.

    VastaaPoista
  4. Yksi uneton täälläkin... Mielenkiintoinen teksti. Olen kärsinyt ensin huonounisuudesta eli nukahtaminen oli vaikeaa ja heräilin pitkin yötä. Siihen sain nukahtamislääkettä, joka tepsi vain lyhyen ajan. Merkkiä en enää muista. Nyt olen vuosikausia kärsinyt lyhytunisuudesta. Yöunet ovat noin 3-4 tuntia eli univelkaa tulee joka yö huimasti. Työterveyslääkäri ei ota kantaa asiaan eikä yritä etsiä apua, unilääkettä on kyllä tarjottu. Nyt onneksi on uusi työterv.lääkäri, joka huolestui kuullessaan uniongelmistani. Täytyypä kokeilla tuota YO-apteekin valmistetta.

    VastaaPoista

Kiitos :)