lauantai 23. elokuuta 2014

Viljaton perunarieska ja muuta mutinaa

Ensimmäiset oikeat treenihalut ovat ruenneet jo pyörimään mielessä. Tänään jaksoin herätä ihan ihmisten aikoihin 9h unien jälkeen. Aikaisempina päivinä unta on tarvittu tuohon vielä useampi tunti lisää että olisi ollut pirteä olo. Kaulalta on imusolmukkeiden turvotus vihdoinkin laskenut, joten se on merkki siitä että huomenna pääsee taas salille jos tyttären syntymäpäiväjuhlien jälkeen kerkeää, jos ei kerkeä niin sitten maanantaina :) On ihanaa huomata, että osaan antaa itselleni aikaa ja armoa.

Viljattomuus on saanut pään pyörälle ja välillä aikalailla ymmällään on oltu, että mitäkö sitä nyt söisikään... itselleni ei ole kovinkaan luontaista syödä aamupalaksi kauheasti lihaa tai muutenkaan kauhean lämmintä ruokaa. Tasapainottelen siis aamu- ja iltapalojen suhteen, että mitä söisi. Päiväruokien suhteen ei ole ongelmia :)

Siemennäkkäri oli todella hyvä ratkaisu, mutta lähes hiilariton. Eräänä iltana kroppa huusi hiilareita kun normaalisti se on tottunut niitä kuitenkin saamaan n. 100g päivässä. Parina päivänä hiilarit olivat varmaankin jossain 20g tai alle luokassa, sillä siemennäkkäri ja ratatouille ovat todella vähähiilihydraattisia.
Seuraavaksi päiväksi kehittelinkin viljattoman perunarieskareseptin :) ja näistä tuli kyllä todella hyviä!


Viljaton Perunarieska
n.500g perunamuusia/muusattua perunaa
suolaa maun mukaan
1dl juustoraastetta
1 kananmuna
n.2-3rkl perunajauhoja (määrä riippuu perunamuusin kiinteydestä, joten voit tarvita vähemmän tai enemmän kuin tuo annettu määrä)
1rkl voita/oivariinia/vastaavaa

Laita uuni lämpiämään 250 asteeseen.
Sekoita perunamuusi, juustoraaste, voinokare ja kananmuna keskenään, lisää suola tarvittaessa (maista!). Ripottele joukkoon perunajauhoja vähän kerrallaan. Kun taikina ei tartu heti sormiin niin jauhoja on riittävästi.
Jaa taikina 9 osaan ja taputtele ne pyöreiksi lätyiksi leivinpaperin päälle pellille, hiero käsiin vähän perunajauhoa jos taikina tarttuu pahasti sormiin. Pistele haarukalla reikiä. Paista kunnes pinnan väri on kullanruskea.

Todella hyviä ovat juuri uunista tulleina. Jääkaappikylmänä en suosittele :) leivänpaahtimessa lämpenivät taas oikein hyvän makuisiksi, joten näitä pystyi syömään useana päivänä.

Tänään leivoin huomisille synttäreille viljatonta "juustokakkua", joka ei siis juustoa ole nähnytkään vaan täyte on maitorahkaa ja vispikermaa ja paljon marjoja :) Pientä imelyyttä sallittakoon, sillä päälle tulee hyytelösokerikiille. Tämän voi sitten halutessaan jättää syömättä.


Huolestuneille tiedoksi, että on se tytär saanut ihan "oikeaakin" kakkua. En minä lastani "kiduta". Tosin luulen että tuo terveyskakku maistuu onnistuessaan aivan yhtä hyvälle kuin yllä oleva tavallinenkin kakku, joka sekin oli kyllä suhteellisen kevyttä tavaraa.

iive

9 kommenttia:

  1. Tämä sinun gluteeniton kokeilu (? vai muutos) on kyllä mielenkiintoinen seurattava. Siis, että saako siitä tavoittelemasiasi asioita. Kirjoittele ihmeessä tuntemuksiasi, minua ainakin kiinnostaa!

    Ja kiitos taas reseptistä :) Nyt listalla ovat ainakin se pinaattikeitto ja nämä perunarieskat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää kokeilu on tosiaankin mielenkiintoinen. Seuraava vaihe olisi tietty maidottomuus, mutta lähdenkö siihen... jaa en tiedä. Viljat on helppo korvata, juustoa ei :D
      Ja jatkossa tosiaan kyllä kertoilen huomasinko mitään eroa entiseen vai en. Ainakin tämä tuo ruokavalioon uusia ulottuvuuksia kun ei voi turvautua vanhoihin resepteihin ja tottumuksiin. Että siltä kantilta ainakin hyötyä tulee :)

      Poista
    2. Myös soijajuustoa on olemassa, mutta ainakin semmonen valmisraaste (mozzarellatyylinen "juusto") oli sellaisenaan aika kaameeta. Pizzassa toimi kyllä ihan ok :)

      Poista
  2. Mie tein muuten kans näkkäriä ite... tein maissijauhosta, sen pussin kyljessä oli ohje (risenta merkkistä)...Tuli aivan äärettömän hyvää, tosin fenkolia en laittanu ollenkaan. ja todella helppo valmistaa! Kaikki aineet vaan sekasin ja uuniin, NAM!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun piti tehdä ilman noita maissijauhoja kun ei mulla ollut niitä :D Nyt viisastuneena ostin niitä kuitenkin. Ajattelin ensin olla pärjäämättä ilman mitään leivänkorvikkeita, mutta onhan nuo olleet käteviä aamuvuorojen aamupalana. Ei paljoo nälkä vaivaa kun näkkärin syö ja keittoruokien lisukkeena myös hyviä :D

      Poista
  3. Hm... Mikäköhän toi paistoaika on noin suunnilleen??? Herkullinen ohje, mutta sokkona kullanruskean arviointi ei toimi, joten jokin aika ois hyvä mistä lähteä liikkeelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Hepa ja voi vitsit sä oot päässyt kommentoimaan tänne :) Mua on niin harmittanut laittaa tuo sanavahvistus blogiin, mut pakko oli kun roskapostikommentteja rupesi tulemaan satoja! päivässä! Nyt voisi koittaa jos saisi sen pois....

      Mä sanoisin, että 10-15min voisi olla hyvä paistoaika, omani olivat noin kaupan pinaattiletun paksuisia ja veikkaan että 15min olivat uunissa. Ohuemmat tortillaletun paksuusluokkaa olevat letut sitten sen 10minuuttia.

      Poista
    2. Firefoxissa on sellanen lisäpalikka, joka pystyy nuo turvatarkistukset lukemaan. Ongelma on etten saa kommenttiseurantaa päälle, eli jos haluaisin nähdä sähköpostitse jatkokommentit, ei onnistu. Käytin sitä aikoinaan paljon, mutta ei toimi enään... Nyt täytyy tulla erikseen kommentteja lukemaan uudestaan, jos haluaa tietää miten kommentit jatkuu.

      Mut siis, kiitos paistoaika-arviosta. Rieskat menvät kyllä testiin.

      Poista
  4. Voiskohan ton juuston poistaa kun meillä maidoton tyttö

    VastaaPoista

Kiitos :)