keskiviikko 8. toukokuuta 2019

24h paasto - hyvinvoinnin tueksi

Päädyin eilen aikalailla extempore aloittaman 24h paaston. Tai oikeastaan tätä voisi kutsua +24h paastoksi, koska paasto jatkuu nyt vielä ainakin joitakin tunteja sillä fiilis on niin hyvä.

Jo Tomi Kokon LIFW valmennuksessa jotkut ryhmäläisistä kokeilivat 24h paastoa. Itse en ollut siihen silloin valmis, mutta valmennuksesta jäi kylläkin 16/8 pätkäpaastomalli käyttöön, jota olen siis tehnyt suurimman osan ajasta viime elokuusta lähtien.

Nyt ketogeenisen ruokavalion ja Freetox Ketopower paastovalmennuksen myötä olen jonkin verran mennyt myös 18/6 pätkäpaastomallilla. Jostain syystä eilen sain idean, että josko tänään aloittaisin hieman pidemmän paaston kun on sopivasti vapaapäiväkin. Elämä toi kuitenkin tullessaan muutoksia ja sain hieman eloa järkyttäviä uutisia. Nyt jos koskaan oli hyvä tilaisuus tutkailla omaa ahdistusta ja reaktioita ilman, että niitä turruttaisi syömällä. Joten päätin rueta paastolle ihan tuosta noin vaan ilman erityistä tankkaamista tai valmistautumista.

Nyt on kohta 26h paastoa takana. Paaston aikana olen nauttinut vettä ja kivennäisiä, sekä aamulla join mustan kahvin ja nyt lämpimän suihkun sekä kuppihieronnan jälkeen puhdistavaa yrttiteetä. Olo on hyvä ja rauhallinen. Nälkä ei vaivaa. Päänsärkyäkään ei ole ollut. Tosin luulen että jos olisin ollut myös ilman kahvia, niin sitten voisi olla eri juttu, ainakin päänsäryn kanssa.



Mutta miksi paasto?

Paasto itsessään jo syventää ketoositilaa, joka on siis minulle toivottu asia. Nyt kun kehoni on rasva-adaptoitunut eli oppinut käyttämään kehon rasvavarastoja ja ketoaineita energiakseen, niin paastoaminen on paljon helpompaa, sillä keholta ei lopu energia kesken vaan keho käyttää rasvavarastoja tehokkaasti energiakseen. Tämäkin on minulle toivottu tila, sillä vaikka rasvaprosenttini onkin tippunut melkoisesti, on kertymää edelleen.
Paasto antaa keholle myös rauhan puhdistaa itseään. Paastotessa käynnistyy autofagia joka on kehon luonnollinen puhdistusjärjestelmä.
12 tunnin paaston kohdalla keho siirtyy ketoosi tilaan. Tällöin aivot, jotka toimivat pääosin glukoosilla siirtyvät käyttämään ketoaineita. Ketoosi polttoaineella aivojen tulehdustilat alenevat ja stressi hellittää. Myös ajatusten väitetään kirkastuvan, koska elimistö aktivoituu uuden ravinnon löytämiseen.

18 tunnin kohdalla ketoosi tila syvenee ja DNA vaurioituneiden solujen korjaamistoiminto vauhdittuu. Yleensä kuitenkin suositellaan minimi 16 tunnin paastoa, koska siihen on helpompi päästä.

Vuorokauden paaston jälkeen, autofagia syvenee ja esimerkiksi Alzheimerin tautia aiheuttavia beta amyloid ja tau proteiineja siivotaan pois aivojen hermosolujen synapseista. Tässä vaiheessa viallisia soluja ei suinkaan vain poisteta, vaan ne uusiokäytetään uusien solujen rakennusaineina.

Kun paasto on jatkunut 48 tuntia joko täydellisenä tai vain 500 kaloria/pv) tasolla, kasvuhormonin (GH) määrä jopa 5 kertaistuu paaston alkuun verrattuna.

54 tunnin kohdalla veren insuliinitaso on pudonnut alimmilleen. Tällöin insuliiniresistenssistä kärsineet herkistyvät uudelleen.

Kun paastoa on jatkettu 3 vuorokautta eli 72 tuntia autofagiaprosessi pilkkoo kehon vanhimpia immuunipuolustuksen soluja uusien immuunisolujen rakennusaineiksi. (Lainaus: oppimis ja muistitekniikat.fi)
Ylläoleva lainaus on varsin mielenkiintoinen. Se kyllä houkuttelee kokeilemaan myös pidempää paastoa. Yleisestihän jotkut ketogeenista ruokavaliota noudattavat säännöllisesti n. 60h paastoja eli noin 2,5 päivän mittaista paastoamista.



Mutta mitä tapahtuu pään sisällä?
Kaikista tärkein syy kokeilla paastoa on minulle henkinen. Olen jo pitkään käsitellyt tunnesyömistäni ja pitkälti päässytkin eroon epäterveellisistä ja haitallisista toimintamalleista. Pystyn kohtaamaan väsymystä, stressiä tai jopa koko elämää mullistavia uutisia turruttamatta niitä ruualla. Me kannamme kirjaimellisesti negatiivisia käyttäytymismalleja ja traumaa kehossamme liikakiloina ja sairauksina. (Kiitos tämän asian kiteyttämisestä sinä ihana Freetox-ryhmäläinen). Kun puhdistumme näistä kertyneistä rasvavarastoista, puhdistumme myös henkisesti. Ja aikalailla myös toisinpäin.

Tämä viikko jatkuu mielenkiintoisissa merkeissä, jännittää kyllä kovasti ja välillä ahdistaakin, mutta luotan siihen, että kaikki menee just niin kuin pitää ja edessä on uusi upea tulevaisuus.

Saa mitä haluat metodilla olen onnistunut jo 3 kertaa saamaan aika isoja asioita. Nyt olisi aikalailla jättimäisen asian vuoro, huh huh!

Jännityksellä siis eteenpäin!
Rakkaudella
iive

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos :)