tiistai 4. kesäkuuta 2019

Jyväskylän Taidemuseo - Emma Ainala - Dear Ambiguity 24.5.–8.9.2019

Emma Ainala tarjoaa kurkistuksen maailmaan, jossa pääroolissa ovat nuoret naiset.
Nämä esiintyvät kuin näyttämölle aseteltuina joko esirippumaisten kankaiden ja tavarapaljouden keskellä tai veden ja luonnon syleilyssä.
Katseet osuvat katsojaan tai ohi, silmiä voi olla useita pareja yksissä kasvoissa, silmät katsovat naamion takaa.
Yksi naisista seisoo päällään, toinen venyttelee kuin akrobaatti, kolmas istuu lootusasennossa.
Keitä nämä naiset ovat ja missä mytologiassa he elävät?
Lainaus: Jyväskylän Taidemuseo

Vierailin perjantaina Jyväskylän Taidemuseossa Emma Ainalan taidenäyttelyssä. Tämän taidenäyttelyn avajaisissa olisin halunnut olla! Onneksi kesän aikana tulee opastuskierroksia joihin haluan kyllä johonkin osallistua. Emma Ainala oli itselleni uusi nimi, tosin en ole seurannutkaan taidemaailmaa niin että edes voisin tietää, yleensä vain tupsahdan johonkin näyttelyyn avoimin mielin ja tutkailen, että mitäs tällä kertaa?


Perjantaisin Jyväskylän Taidemuseoon on muuten ilmainen pääsy! Vinkiksi niille, jotka esimerkiksi arkailevat laittaa rahojaan taidenäyttelyyn - jos eivät yleensä sellaista harrasta. Itselläni on museokortti ollut jo useampia vuosia ja ensi vuodeksikin saldoa on hankittu. Etenkin kesällä reissatessa museokortti on kyllä ahkerassa käytössä muilla paikkakunnilla.


Naivisti-taidenäyttelyn jäljiltä halusin pitää edelleenkin ne vaaleanpunaiset lasit päässä ja nauttia isojen värikylläisten taideteosten vähän kevyemmästä puolesta. Vakavampaakin asiaa teoksilla oli, mutta nyt en halunnut niihin uppoutua.

  Summerwings 2016 150x150

Ilmiselvä Kali-jumalatar eikö? Ja jonkinlaista uudelleen syntymän viittausta perhosen muodossa! Mutta mitä ihmettä bambit tekevät?


Teokset ovat ISOJA! Näiden maalaamisessa on ollut kyllä huikea työ, sillä myös teosten yksityiskohtien määrä on valtava. Katsomisessa on myös iso työ - millään ei pysty sisäistämään kaikkia teoksia. Yleensäkin vain muutama teos on sellaisia, jotka herättävät heti mielenkiinnon ja niitä tulee tutkailtua tarkemmin. Seuraavalla kerralla sitten toisin - siksi tykkään käydä samassa näyttelyssä useampaan kertaan jos se vain on mahdollista!

Yksityiskohta teoksesta - MOULT 2017
 Mitäpä me naiset toisillemme joskus oltais?

 Too Many Stars and Not Enough Sky 2016

Omaan henkilökohtaiseen elämään tämä resonoi parhaiten... taulun symboliikka kristallipalloista, enkeleihin ja näkijöihin oli kuin mun elämästä. Eksistentiaalinen kriisi - kuka olen, mitä olen, mikä on elämäni tarkoitus, miksi olen edes täällä? Ja joskus olemme kuin naama kakussa ja kynttilät palavat joka päästä... Aikamoinen kuvaus +-30vuotiaan hörhönaisen elämästä.  Teosta katsoessani olin räjähtää nauruun - toki sivistyneenä taidenäyttelyssä kävijänä repeilin vain sisäisesti... on ihan hyvä suhtautua myös itseensä huumorilla eikä ottaa kaikkea niin vakavasti.

Tätä kirjoittaessani mietin kuinka miehet tai vanhemmat naiset tämän näyttelyn kokevat? Minun elämääni teosten aiheet vielä koskettavat, mutta entäs jos mitään kosketuspintaa ei ole vaan voi kokea teokset lähes irtonaisena omasta elämästä?

 Sad Online 2016

9-vuotiaan tyttären löysin eniten näistä kahdesta teoksesta. Aikalailla kuvaavaa nykynuorten elämää ehkäpä? Onko linjat poikki? Saako lapsi hellyyttä vain Furbyiltä - mekaanisilta pehmeiltä roboteilta? Jotkut sai... Furbythän on vähän hasbeen juttu jo...

Yksityiskohta teoksesta - Soft Hardcore 2018

Perjantaina 7.6 olisi muuten ensimmäinen yleisöopastus 
klo 16:30-17:30
Jyväskylän Taidemuseolla
Ja ilmainen pääsy - koska perjantai!
Ehkäpä siis sinne?

iive

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos :)