sunnuntai 11. elokuuta 2019

Kesätaidekierroksella - Suomen käsityön museo - Keramiikan toinen luonto

Kesätaidekierroksella ei ole syytä unohtaa oman kotikaupungin taidemuseoita, joista on tullut rakkaita. Viime vuonna taisin tajuta, että miksi ihmeessä käyn taiteesta nauttimassa aina muualla - en omassa kotikaupungissa! Tämän oivaltamisen jälkeen asiaan on tullut muutos ja huikeita näyttelyitä on ollut niin Taidemuseolla kuin Suomen käsityön museollakin.

Nyt vierailin Suomen käsityön museolla, jossa oli upea Keramiikan toinen luonto - näyttely.
Tänä kesänä olen nauttinut taas Museokortilla taiteesta yllin kyllin. Jos jossain matkan varrella on taidemuseo, niin minut löytää sieltä! Tämä on toinen osa Kesätaidekierros-postaussarjaa.

Taidemuseossa tai näyttelyssä vierailu on minulle aina voimauttava elämys ja iso osa henkistä hyvinvointia. Taide on kuulunut elämääni aina.

Fiilistelen taidetta, en analysoi. Nautin, mietin, ihmettelen. Usein tuntemukset ovat niin syviä ettei niitä kykene sanoiksi tuomaan, koska se on vain tunne.

Taideteosten tekijät ja nimet mainitaan jos ne (kameran) muistiin ovat tallentuneet.
Jyväskylän taidemuseoihin on perjantaisin muuten vapaa pääsy ja Veikkauskortilla keskiviikkoisin. Alle 18-vuotiaat pääsevät museoihin ilmaiseksi aina ja Taidemuseoon pääsee ilmaiseksi myös kaikki alle 24-vuotiaat.

Keramiikan toinen luonto 18.5 - 8.12.2019

Keramiikan toinen luonto -näyttelyn viisi kuvanveistäjää tuovat esiin henkilökohtaista suhdettaan luontoon ja taiteen tekemiseen sekä kertovat ajatuksistaan teostensa takana. He havainnoivat ympäröivää luontoa ja tulkitsevat sitä veistosmaisesti keramiikan kautta. 
Luonnosta saa alkunsa monet myytit, tarinat ja sadut, jotka ovat myöhemminkin vaikuttaneet ihmisten luontosuhteen kehittymiseen. Ville Heimalan, Katri-Maria Huhtakallion, Aura Kajaksen, Tiia Matikaisen ja Lotta Mattilan käsissä raaka materiaali muokkautuu luonnon loputtomien muotojen ja tekstuurien inspiroimana sekä tarinoiden ja uskomusten kyllästämänä henkilökohtaisiksi tulkinnoiksi eri lajien kohtaamisista. Ennen kaikkea toinen luonto kertoo näkyvän luonnon lisäksi myös sen toisesta, piilossa olevasta ja mystisestä puolesta – siitä, jonka taiteilija ajatustensa ja tuntemustensa kautta tekee näkyväksi taiteen keinoin. (Lainaus: Suomenkäsityönmuseo.fi)
Keramiikka on oma suuri rakkauteni ja tänä vuonna olenkin päättänyt palata tuon taiteenlajin pariin. Keramiikan toinen luonto puhutteli minua paljon. Etenkin Tiia Matikaisen työt olivat syvästi ajatuksia ja tuntemuksia herättäviä.  Joidenkin mielestä ne saattaisivat olla pelottavia, mutta minä koin niissä sen rauhan, mikä syntyy yhteyden tunteesta. Siitä kun menen metsään ja olen yhtä metsän kanssa. Siinä minä tavallaan katoaa tai sen raja hämärtyy, sitä vain ON kaikkea. Se on erittäin voimauttava kokemus.



Eläimet antavat meille ihmisille paljon iloa ja ihmettelemisen aihetta. Iloitsen aina kun saan jonkun villin ja vapaan elämen touhuja seurailla. Se valtaa ilolla ja ihmetyksellä, pysäyttää tähän hetkeen ja antaa perspektiiviä sille kuinka me itse luommekaan valtavan määrän elämämme ongelmista - ihan vain ajatuksia vatvomalla.
Yksi parhaimpia rentoutuspaikkojani on kotikylän luontopolku, jossa voi nähdä vuoden ympäri erilaisia lintuja ja jos hyvä tuuri sattuu niin myös muita eläimiä. Siellä käveleminen ja kaiken seuraaminen on aivan parasta läsnäolon hetkeä mitä voi olla!





Katri-Maria Huhtakallion herkät naiset ihastuttivat. Jollain tavalla ne herättivät samanlaisia sisäisiä tuntemuksia kuin Tiia Matikaisen työt vaikka tunnelma ja esitystapa näissä on täysin päinvastainen.

Tässä näyttelyssä taitaa olla paikallaan vierailla vielä toisen tai kolmannenkin kerran. Sen verran puhutteleva näyttely oli. 

iive

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos :)