maanantai 24. elokuuta 2020

Arki ja rutiinit hyvinvoinnin perustana

Arki on alkanut!

Rakastan arkea, sillä arki luo elämälle tietyt raamit ja rutiinit. Arjessa minun on helppo voida hyvin. Toki arjessa on helppo myös vaikkapa uupua tai suorittaa, jos oma jaksaminen on ristiriidassa arjen vaatimusten kanssa.

 

Nyt kun on saanut levätä ja kasata itsensä uupumuksesta, edes jollain lailla tolpilleen, on hyvä alkaa lähteä rakentamaan uuteen elämään hyvinvoivia parantavia arkirutiineja. Itselläni on juurikin kesken Storytellissa James Clearin kirja Pura rutiinit atomeiksi, josta olen bongannut jo monta hyvää vinkkiä. Toivottavasti saan vielä kirjan fyysisesti myös lainaan pian, sillä sisäistän kirjoitettua tekstiä paljon paremmin kuin ääneen kuunneltua.

Haluatko muuttaa elämässäsi jotain, mutta et tiedä, mistä aloittaa? Mieti hetki, mikä on pienin asia, jonka voisit tehdä haluamasi muutoksen eteen. Aloita siitä.

Tämän kirjan avulla voit tehdä hyvien rutiinien noudattamisesta ällistyttävän helppoa ja huonojen ylläpitämisestä mahdotonta. Kirja muokkaa ajatuksiasi edistymisestä ja antaa välineet sekä tekniikat, joita tarvitset tapojesi muuttamiseen. Siinä esitellään neljän kohdan menetelmä, jonka avulla muutosten tekeminen sujuu aiempaa helpommin. Matkan varrella on tositarinoita ihmisistä, jotka ovat purkaneet omat rutiininsa atomeiksi saavuttaakseen haluamansa muutoksen.

On aivan sama, mitä haluat muuttaa - tällä menetelmällä voit onnistua.
(Lainaus: Storytel esittelyteksti - James Clear Pura rutiinit atomeiksi)

Muutamia mieleen jääneitä vinkkejä on ketjuttaa asioita ja tehdä uusien haluttujen rutiinien toistamisesta mahdollisimman helppoa (ja epätoivottujen rutiinien toistamisesta taas mahdollisimman vaikeaa).

Kuinkahan monta kuvaa voi yksistä kävelysauvoista ottaa?
 

Itse halusin lähteä työstämään etenkin aamujani, sillä niin helposti keväällä ja kesällä lipsuin työläppärin ja aamukahvin kanssa sohvalle ja hups sitten olikin jo iltapäivä ja olin aivan totaalisen jumissa sekä nälkäinen. Enkä usko, että tuotin niin hyvää sisältöäkään silloin kuin mihin muutoin pystyisin. Ainakaan energiani ei ollut niin kovin hyvä (hyvinvoinnista puhumattakaan). Joten päätin mullistaa aamuni! Aamuisin olen myös helpoiten asioista luistava, minulla ei ole kertakaikkiaan aivoja tai tahtotilaa toteuttaa yhtään mitään terveellistä, jos en tee niistä mahdollisimman helppoja.

Aamun ensimmäinen herätys soi, torkun sijaan painankin meditaation päälle ja kuuntelen leväten tai venytellen meditaation. (Helppous: Herätykset ja meditaation olen laittanut illalla valmiiksi, minun tarvitsee vain painaa nappia ja kuunnella.)

Aamun toinen herätys soi, nousen ylös ja pukeudun. (Helppous: Lenkkivaatteet on laitettu illalla valmiiksi odottamaan.)

Teen rasvakahvin ja nautin sen aamupalapöydässä (sohvalle meno kielletty!). Samalla voin viettää yhteisen hetken tyttären kanssa eikä kummankaan päivä ala kännykkää tuijotellen. (Helppous: Kaikki rasvakahvin tarvikkeet ovat helposti esillä otettavissa ja muistettavissa.)

Kun tytär lähtee kouluun, lähden samalla ovenavauksella sauvakävelylenkille. Mäki ylös ja mäki alas yht. 2km (Helppous: Sosiaalinen paine toimia eikä jättää tekemättä. Tyttäreltä tulee taatusti välitön palaute jos yritän luistaa hommasta.)

Kotona juon vettä, otan vitamiinit ja teen lenkkivaatteet päällä nopean ylävartalon verryttely-kuminauhajumpan ja Hengitä unelmiesi vatsa-hengitysharjoitukset. (Helppous: Vitamiinit ovat esillä ja valmiiksi jaettu dosettiin.)

Käyn suihkussa, pukeudun työvaatteisiin (Helppous: Vaatteet on katsottu illalla valmiiksi.)

Syön aamupalan (Helppous: Smoothie on esivalmisteltu blenderiin valmiiksi.)

Siirryn työpöydän ääreen työskentelemään. Läppäri on laitettu valmiiksi siihen eikä sohvalle.

Uskon, että jo nämä rutiinit tekevät hyvinvoinnilleni kertakaikkisesti ihmeitä! Rasvakahvista saan hyviä rasvoja mitkä muutoin jäisi saamatta sekä hyvää energiaa päivään. Selkä kiittää sauvakävelylenkistä ja hengitysharjoituksista ja tietokoneella työskentely sujuu paljon mukavammin ❤️ Toki nämä rutiinit on helppo ottaa etenkin aamuun, sillä työharjoittelupäiväni ovat sillä tavalla joustavat.

Muutoin työhyvinvointia lisääviä rutiineja on muistutus, joka muistuttaa työn tauottamisesta sekä työpöydän vieressä olevat jumppavälineet joita on hyvä käyttää tauolla hyödyksi. Tai sitten voi ottaa työkaverista mallia ja vaikkapa vähän tanssia samalla.

Onko sinulla arjessa rutiineja, joilla edistät hyvinvointiasi?

Rakkaudella
iive

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos :)