perjantai 15. maaliskuuta 2019

Freetox Ketopower paastovalmennus

Woop, Woop!

Ensi viikolla se alkaa, eli Freetox Ketopower paastovalmennuksen testiryhmä ja minä olen mukana! (valmennus aukeaa ilmaiseksi huhtikuussa kyllä sitten kaikille halukkaille 💗 ) Hieman jännittää mihin on tullut lupauduttua, mutta 3vkoa sitä tekee lähes mitä tahansa ja tämä onkin itselle mielenkiintoinen haaste sinänsä, sillä nytpä ei sooloilla. Meikäläinen kun on sellainen aikamoinen soveltaja, oman tien kulkija ja tykkään tehdä asiat silleen omalla tavalla, en todellakaan niin kuin joku käskee (paitsi jos se tapa on sama kuin mun...) Joten jännittävää, sillä testiryhmäläisenä olen sitoutunut noudattamaan ohjeita (soveltamatta) tarkalleen ja antamaan tietoni, tulokseni ja kokemukseni ym. valmentajien käyttöön. Toki tiedän pystyväni tähän, sillä vaikka olenkin luova sooloilija perimmäiseltä luonteeltani, niin löytyy minusta myös se supertarkka-suorittajakin.

Olen tällä viikolla nyt poikkeuksellisesti sitten tutkaillut omia syömisiäni ruokapäiväkirjan ja laskurin avulla. Muutamien suositusten perusteella hankin käyttööni Sulamon koska se sisältää valmiiksi jo aika kattavasti käyttämiäni ruoka-aineita mm. Foodinilta.

 Intialaista kanakormaa kukkakaaliriisillä, paistetuilla herkkusienillä & pinaatilla (herkkua!) sekä salaattia.

Ruokapäiväkirjan pitäminen ei oikeastaan tuonut paljoa yllätyksiä. Olen koko ajan ajatellut syöväni n. 50g hh/pvä tai hieman alle. Laskuri on nyt laskenut keskiarvollisesti hh määräksi n. 35g hh/pvä mikä on todella hyvä lukema jatkoa ajatellen, sillä nämä ruuat ja ateriat ovat olleet sellaisia mitä syön päivittäin. Eli jos toteutan ruokavaliotani vain tavalliseen tapaan, niin pysyttelen hienosti alle 50g hh/pvä lukemissa ihan ilman mittailuja tai laskureita tai että luopuisin mistään kuten marjoista smoothiessa tai kasvisten määrästä ruuassa.

Mustaherukkasmoothiessa n. 10g hh/annos - ei jatkoon valmennuksen aikana
 
Tulevassa paastovalmennuksessa sen sijaan tavoitellaan jonkin verran matalampaa hh määrää. Eli 3vkoa tarkoittaa, että hh määrät on hyvä laskea laskurilla, jotteivat määrät ylity ja saamme valmentajien toivomat tulokset. Nyt täyttämieni ruokapäiväkirjojen perusteella, ainakin marja-smoothiet saavat jäädä kolmeksi viikoksi. Ehkäpä voisin joskus kokkailla rasvapitoisen vihersmoothien?

Valmennuksen yhtenä työkaluna on myös paasto, jonka ehkä tuolta nimestä jo bongasittekin. Pätkäpaastoilua olen tehnyt jo pidemmän aikaa. Aloitin homman oikeastaan ihan vahingossa kun huomasin ettei iltaisin enää ollut nälkä. Sittemmin jatkoin paastoilua hieman enemmän ajatuksen kanssa. LIFW valmennuksessa kehoitettiin kokeilemaan 24h paastoa, tämä ei tuntunut itselleni luontevalta, joten kokeilu jäi. Normaalisti pätkäpaastoan useimpina päivinä viikossa n. 12-16h. Pisimmän paaston olen itseasiassa pitänyt tällä viikolla vähän vahingossa kun sain täyteen 19h ja silloinkaan en kokenut itseäni nälkäiseksi. Työvuoro kuitenkin odotti ja sinne en halunnut lähteä syömättä, joten katkaisin paaston siihen.

 Onneksi kahvi on ❤️

Joitain ehkä sitten kiinnostaa miksi ketogeeninen ruokavalio ja miksi paasto?

Haen tällä etenkin boostia omaan hyvinvointiprojektiin. Vähähiilihydraattinen ruokavalio on tuntunut niin hyvältä, että haluan kokeilla mitä tapahtuu kun se tehdään kunnolla ja myös oppia uutta, sillä mitään ruokavaliota ei tulisi toteuttaa ilman kunnollista perehtymistä. Muistan eräänkin kauden elämästäni kun päätin teini-iässä olla kasvissyöjä (ja olinkin vuosia). Silloin olisi ollut ihan hyväksi jos olisin saanut jotain ruokavalio-ohjausta, sillä näin jälkeenpäin katsottuna - ei hyvä.

Ketogeenisella ruokavaliolla on koettu olevan paljon hyödyllisiä vaikutuksia. Sen sanotaan tehostavan rasvanpolttoa ja pitämään energiatason tasaisena. Se auttaa laskemaan verensokeria sekä pitämään sen tasaisempana (ja mahdollisesti myös tällöin pienentämään myös tyypin 2 diabeteksen riskiä). Painonpudotuksessa monet ovat hyötyneet juuri ketodietistä. Itsekin toivon niiden viimeisten vatsanseuturasvojen tällä lähtevän. Nähtäväksi jää kuinka käy. Ensisijaiset syyt ketoiluun itselläni on tuo hyvä energiaflow, rasvaprosentin pudotuskaan ei pahaksi ole ja toki toivon myös muita hyvinvointivaikutuksia.


Pätkäpaastosta kiinnostuin todella ensimmäisen kerran luettuani herra Yoshinori Ohsumista ja hänen voittamastaan Nobel-palkinnosta.
Autofagia on kehon sisäinen kierrätysohjelma, jonka avulla kuona ja turha aines siivotaan soluista ulos ja tärkeät osat käytetään energiantuotantoon ja uusien solujen rakennusaineena. Tämä mekanismi on oleellinen osa taistelussa niin syöpää kuin monia rappeumasairauksia, kuten alzheimeria tai Parkinsonin tautia vastaan. (Lainaus: yle.fi)
Eli yksinkertaisesti paaston avulla pyrin tehostamaan kehon autofagiaa, jotta keholla olisi aikaa puhdistaa itseään sen sijaan että se jatkuvasti käyttää energiaansa ja prosessejaan vain syömäni ruuan käsittelyyn.
Itse en ole samaa mieltä useiden pätkäpaasto-ohjeiden kanssa, että on "lähes" sama mitä sen syömisikkunan aikana syö. Toki jo paastorauha elimistölle tuo hyötyjä, mutta miksi pilata osa hyödyistä syömällä sitten aivan mitä lystää? On myös huomattavasti helpompi paastota kun on syönyt fiksusti.

Tuleva valmennus toteuttaa Clean Keto-metodia. On olemassa myös Dirty Keto, jossa on lähes sama mistä rasvat ja ravinteet saat mm. prosessoidut makkarat, pekonit, kermat ym. ovat ok. Clean Keto, jossa edellä mainittuja prosessoituja tuotteita pääsääntöisesti vältetään, on kuitenkin enemmän mun juttu. Sillä arvostan kasviksien ja mahdollisimman vähän prosessoitujen tuotteiden käyttöä. Itselleni maitotuotteet sopivat kohtuullisesti käytettynä, mikä on mahtava juttu. Makeutusaineita ja sokeria en käytä juuri muutoinkaan, joten olen jo tottunut syömään ruokia ilman niitä kaipaamatta sen kummempaa makeutusta. Sokeriahan nyt kummassakaan ketodieettiversiossa ei edes käytetä, mutta Dirty Ketossa keinomakeuttajat kuten aspartaami ja asesulfaami K on ihan ok. Mulle ne eivät ole. Clean Ketossa suositellaan makeuttajiksi puhdasta steviaa ja erytritolia (mutta mieluiten ei mitään), nämä ovat itselleni erittäin harvoin käytettynä spesiaalitapauksissa ok.

Loppupelissä ruokavalioni ei siis juurikaan muutu muuta kuin smoothieiden osalta. Toisaalta tämä on ihan hyvä vaihe olla hieman vähemmillä marjoilla, sillä pakastin kumisee melkein tyhjyyttään. Tosin mascarponejuustolla ja ripauksella vadelmia täytynee kyllä herkutella jossain vaiheessa. Puolukatkin ovat mascarponen kanssa aivan huikeita!

Tästä muistuukin mieleen eräs tapaus parin viikon takaa... olin tilaisuudessa missä tarjoiltiin oikein mehevää kakkua ja olin varautunut siihen omin eväin ja juurikin mascarponejuustolla ja puolukoilla, sillä joskus vain on kiva että itselläkin on jotain herkkua kun muillakin on. Tietenkin tämä herätti jonkin verran kysymyksiä, jotka on helppo skipata sillä että minulla on keliakia, siksi en syö kakkua.

Mieleeni jäi kuitenkin erään henkilön kauhistelu siitä kuinka paljon rasvaa tässä mascarponejuustossani oikein onkaan! Sehän on siis lähes pelkkää rasvaa ja voi kuinka epäterveellistä! - Ja kaikki tämä samaan aikaan kun hän veti hillitöntä kakkupalaa itse... että kuinka vääristynyt käsitys meillä ihmisillä onkaan? 

Mascarponejuustoni rasvapitoisuus 100g annoksessani n. 32g rasvaa oli hänelle kauhistus, mutta hänen kakkupalan rasvapitoisuus n.48g + sokerit 28g ovat aivan ok? (Toki arvioin nyt hänen kakkunsa saatavien vastaavien ravintotietojen perusteella, mutta uskon niiden olevan enemmän ala kuin yläkanttiin...)

Että näin.

Kaikesta huolimatta
Ihanaa ja rakkaudellista viikonloppua!
Mascarponejuustolla tai kakkupaloilla, miten nyt kukakin tykkää ;)
iive

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos :)