lauantai 15. kesäkuuta 2019

2200km tien päällä Keto-ruokavaliolla

On aika ihanaa istua kotona sohvalla, luomukahvit kermalla tuossa vieressä. Takana on nimittäin yli 2200km autossa istumista - alle viikossa. Konekin oli reissussa mukana ja ajatus oli kirjoittaa blogia myös matkalta, mutta ei. Kaikki aika meni kokemiseen eikä kaikkien kokemusten tiivistämiseen riitä yksi postaus tai sitten siitä tulisi mielettömän massiivinen, jota kukaan ei jaksaisi lukea.

Joroinen - Vuokatti - Rovaniemi - Levi - Oulu - nähtävää sekä koettavaa kyllä riitti yllin kyllin ❤️


Murehdin jo ennen reissua kuinka käy ketoruokavalion kanssa matkustaminen. Sain aivan mielettömän hyviä vinkkejä Freetox-facebook ryhmässä ja oikeassa siellä oltiin. Ketogeenisellä ruokavaliolla matkustaminen on kertakaikkiaan aivan mielettömän helppoa!

Olen tottunut matkustamaan keliakian kanssa ja tuskailemaan paskoja aamupaloja ja muutenkin syömisen hankaluutta. Tuleeko kontaminaatio ja oireita? Onko sämpylä nyt aivan varmasti gluteeniton. Normaalilla ruokailutahdilla 4-5krt päivässä tämä vielä korostuu, sillä syömistä täytyy olla etsimässä ihan koko ajan!


Freetox Ketopower paastomallissahan syödään pääsääntöisesti 2-3krt päivässä, riippuen siitä millaisia paastoja pidät. Reissussahan tämä on siis todella kätevää! Hotellin aamupala ja yksi ateria jossain. Halvemmaksikin tulee kun ei tarvitse koko aikaa syödä mässyttää eikä tarvitse miettiä saako vai eikö ruokaa nyt saa ja mistä sitä lähtisi hankkimaan. Energiaa riitti aika hyvin, toki aivan täysin en osannut päivän aktiivisuutta arvioida aina oikein, joten illalla saatoin korjata pientä energiavajetta esim. muutamalla pähkinällä tai juustopalalla. Ja reissun päällä kun oltiin, niin viiniäkin join - koska elämä ja myös nautinnot ❤️

Hiilihydraattien määrä reissussa oli toki suurempi kuin arkisin kotona, mutta se koostui juurikin pähkinöistä, joistain maitotuotteista ym.


Hotellin aamupalalla söin oman siemensämpylän tai näkkärin päällisineen, kasviksia, kahvia, muutaman pekonin ym. Voita sain leivän päälle kun pyysin - tosin siihen suhtauduttiin hieman nihkeästi ja tarjottiin tilalle Keijua. Mutta minähän kun en Keijua syö. Piste. Joten voita siis pöytään tuli joka hotellissa joka tapauksessa. Kiltti ja vaatimaton tyttö minussa piti toki tätä hankalana, mutta kiltit ja vaatimattomat kun eivät mitään saa vaan tyytyvät.

Muutamana aamuna söin myös jogurtin muutamalla marjalla ja siemenillä/pähkinöillä. Tämä nyt varsinaisesti ei kuulu omaan ruokavalioon, sillä lähes rasvaton jogurtti ei ole oikein optimaalista ravintoa, mutta siihen hetkeen se oli vain paras ratkaisu kun ei niitä siemeniä ja pähkinöitä jaksanut pelkiltäänkään vetää siinä.

Nyt kotona huomaan kahvin ja myös muiden ruoka-aineiden laadun merkityksen. Kun on tottunut juomaan luomukahvia oikealla kermalla, niin huoltoasemien ja hotelliaamupalojen kahvit alkoivat maistua aika kamalalta. Onneksi mukana oli Warrior Coffeen rasvakahvia ja parille aamupalalle nappasin myös omat kermat matkaan.

Selkeästi kropassa tuntee myös fiiliksen siitä, että reissussa on tullut syötyä erilaista ruokaa sitten kuitenkin. Kotona syön huomattavasti parempilaatuisempaa ruokaa esim. öljyt, siemenet ym. ovat luomua tai laatu on harkittu tarkkaan. Pahiten tuo ruoka-aineiden erilaisuus näkyy naamassa epäpuhtautena ja tuntuu kyllä myös olossa. Ihan ei ole niin freshi olo. Seuraavalle reissulle pakkaan mukaan myös viherjauhetta sekä Bellabacin kupit mukaan, niin on puhdistautuminenkin paremmalla tasolla.


Ravintolassa syötiin matkan aikana kahdesti. Kumpikin kerta Amarillossa, koska se oli vain niin helppo vaihtoehto. Ensimmäisellä kerralla söin Flank Steak annoksen - ilman ranskalaisia ja ilman maissia - eli siis pihvi, maustevoi, kasviksia ja extramajoneesia. Tästä annoksesta jäi vähän nälkä - oma oliiviöljy lisänä olisi ollut hyvä, mutta kun se jäi autoon. Annoksen muokkaaminen onnistui kyllä todella hyvin.

Toisella kerralla valitsin salaatin johon lisäsin vain extra-vuohenjuuston ja söin miehenkin avocadot sekä lisäsin oliiviöljyä. Tämä oli tosi hyvä setti, josta tuli kyllä lähes ähky. Paastoaminen tämän jälkeen olisi kyllä onnistunut vähän pidemmästikin.


Muuten kestokassikeittiö palveli mainiosti. Kaupasta kasviksia, joku proteiini, juustoa ja oliiviöljyä joukkoon ja siinäpä on ateria valmis.


Vinkit Ketoruokavalion toteuttamiseen reissussa

Kotoa mukaan  
(en saa linkeistä taloudellista hyötyä, ne ovat vain esimerkkinä hyviksi kokemistani tuotteista)

Kaupasta tien päällä
  • Juustot - etenkin pienet pakkaukset mm. fetajuusto öljyssä, juustotiskien palajuustot, leipäjuusto, Babybel-juustot säilyvät myös tovin huoneenlämmössä.
  • Tonnikala, kalatiskin kypsät kalat, graavilohi
  • Grillitiskistä broileri tms.
  • Kerma
  • Ranskankerma, smetana tms.
  • Lihaleikkeleet (valitse laadukas)
  • Kasvikset mm. salaattisekoitukset, kurkku, tomaatti, paprika, avokado jne.
  • Oliivit
  • Pähkinät/Siemenet 
  • Salaattitiskistä saa koostettua kätevästi joko koko ruoka-annoksen tai sitten ostaa edukkaammin salaattiainekset hevi-osastolta ja vain täytteet salaattitiskistä.
Lyhyemmillä reissuillahan on helppoa ottaa eväät kokonaisuudessaan kylmälaukussa tai ruokatermarissa mukaan ja omat kahvit tms. termariin. Pidemmillä reissuilla etenkin siemennäkkärin koin käteväksi. Kananmunaa sisältävät sämpylät valmistin lähtöpäivänä ja söin muutaman päivän ajan. Säilytin sämpylöitä viileässä autossa matkacoolerissa ja hotellin minibaarissa.

Ravintolassa
  • Ole rohkea ja pyydä tarjoilijalta lisäselvitystä annoksien sisällöstä
  • Useimmiten annosten muokkaamiseen suhtaudutaan suopeasti (ehkäpä keittiössä kirotaan, muttei se asiakkaalle onneksi useimmiten näy tai kuulu)
  • Mitä enemmän on varaa ravintolaruuasta maksaa, sitä paremmin asiat yleensäkin hoituu...
Ehkäpä sieltä Pudasjärven tai muun vastaavan Shelliltä ei nyt sitä Ketoruokaa ihan kauhean helposti saa, joten niitten varaan nyt en ehkäpä laskisi ihan kamalasti. Mutta kyllä useimmista pienistäkin keittiöistä löytyy aina jotain lihaa, jotain rasvaa, jotain salaattiaineksia kun vain kysyy eikä tuijota vain valmista listaa, lounaspöytää tai vitriiniä.

Seuraavalle reissulle huomattavasti varmemmilla meiningeillä ja paikatkin on tutummat tällä kertaa! Nyt pari päivää vaatteiden pesua, uudelleen pakkaamista, kotihommia ja relaamista sekä kuntoilua... sillä vaikka kuinka ihanaa on tehdä niitä S-koon löytöjä alennusmyynneistä niin nyt rupeaa ikävästi näkymään tippunut paino kropassa. Täytynee kaikin puolin alkaa kiinteytystalkoisiin ja näköjään kun kroppa kestää tällaisen reissun, niin kyllähän se lihaskuntojumppaakin jo alkaisi ehkäpä siis jo kestää. Reissussa teinkin jo mm. vesijumppaa ja muutenkin liikuttiin ahkerasti vastapainoksi autossa istumiselle.

Rakkaudella
iive

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos :)