torstai 27. kesäkuuta 2019

Keliaakikko ketogeenisella ruokavaliolla

Olen nyt huomannut viime aikoina, että on aika WAU tunne kun on lähes voinut unohtaa keliakian olemassaolon. Ketogeeninen ruokavalio kun on luontaisesti tosiaankin gluteeniton! Ainakin kotona puhtaista ja tuoreista raaka-aineista tehtynä. Lähes koko keväänä ei ole tarvinnut miettiä keliakiaa lähes lainkaan. Nyt reissatessa on täytynyt koodata päätä takaisin keliakia asentoon, sillä vaikka itse ruoka-annos ravintolassa ei mitään gluteenipitoista sisältäisikään, täytyy keittiöön muistaa lähtettää terveiset gluteenittomuudesta silti mahdollisimman puhtaan ruoka-annoksen saamiseksi ja mahdollisten yllärisisältöjen poissulkemiseksi. Ja toki kaupassa edelleenkin kaikki tuotteet joissa on "ainesosaluettelo" on vaan tankattava. Gluteenia kun sattuu löytymään mitä ihmeellisimmistä paikoista!
Keliakia on kuitenkin sellainen ominaisuus, jonka suhteen ei voi elää hälläväliä meiningillä! Sen ruokavaliosuosituksiin gluteenittomuudesta on aina suhtauduttava vakavasti, sillä gluteenin aiheuttamat suolistovauriot voivat olla erittäin merkityksellisiä kokonaisvaltaiselle terveydelle! Keliakia ei siis ole mikään pikkujuttu tai trendi-asia!
Oma keliakiani on vielä sitä ruokavalion suhteen tarkempaa laatua eli ihokeliakiaa, jossa eivät edes "gluteenittomiksi" mainostetut tuotteet esim. gluteeniton vehnätärkkelys tai kaura eivät välttämättä käy.
Saattaa sisältää gluteenia tai vehnää - tuotteiden kanssa täytyy noudattaa vieläkin tarkempaa linjaa ja pääsääntöisesti näitä ei suositella lainkaan ihokeliaakikoille kun taas keliaakikko voi käyttää näitä tuotteita joskus pieniä määriä.

Olen pohtinut paljon sitä, että kuinka eri sairauksien kanssa meillä on siltikin pakkomielle saada syödä ihan sitä kaikkea samaa mitä "muutkin". Keliaakikko haluaa käydä Subissa, hampparilla ja pitsalla. Keliaakikko haluaa syödä pastaa. Diabeetikoiden kohdalla samat jutut hieman eri meiningein. Keliakialiiton esimerkkiruokavaliossa suositellaan päivälle 300 gluteenittomia viljavalmisteita: esim. 5 viipaletta leipää, annos puuroa ja pastaa - tämä on suositus jota en voi kertakaikkiaan käsittää. En ole missään vaiheessa kyennyt kertakaikkiaan syömään tuollaista määrää viljavalmisteita - etenkään gluteenittomina!

 Ketogeeninen leivonta on aivan mielettömän helppoa!

Gluteenittomat viljavalmisteet ovat usein todella käsiteltyjä ja ne sisältävät huomattavan määrän erilaisia lisäaineita. Ei tosiaankaan välttämättä mitään terveysruokaa! (Toki poikkeuksia ja laatueroja on paljon!) Jotenkin oma keho on alusta asti vierastanut näitä tuotteita, vaikka niitä muutaman vuoden ajan olen testaillutkin. Koko tänä aikana en kuitenkaan saanut kehoani keliakian kanssa tasapainoon, joka johtui pitkältikin siitä, että ihokeliakiani ei näköjään siedä juurikaan gluteenitonta vehnätärkkelystä tai kauraa.

Ketogeenisen ruokavalion myötä viimeisetkin ihokeliakian oireet ovat kadonneet. Olen kokenut suoranaista kehon tervehtymistä ja toisaalta myös erityistä vapautumista. En ole enää identifioinut itseäni keliaakikoksi vaan toteuttanut ruokavaliota joka tuntuu itsestäni hyvältä.

Ja mitä pitsoihin, hamppareihin ym. tulee, niin kyllä ketoilijakin niitä haluaa syödä :) se on ilmeisesti meille hieman "sisäänrakennettuna". Ketogeeninen leivonta on gluteenittomaan leivontaan todella helppoa! Keto-pitsa pesee gluteenittoman pitsapohjan mennen tullen maistuvuudessa, samoin mantelisiemensämpylät tai siemennäkkärit ovat maultaan ja kehotuntemuksilta ihan toista luokkaa kuin glut. jauhoista leivotut. Pasta korvaantuu kätevästi kesäkurpitsasuikaleella, eikä erityisempiä kikkailuja tarvita - hyvästi kumiset ei miltään maistuvat gluteenittomat riisi/maissipastat. Tosin gluteenittomien pastatuotteiden kuningas on ehdottomasti kikherneestä valmistetut pastat. Niitä joskus kyllä ikävöin...



Kesäreissulla ketogeeninen ruokavalio on tuntunut todella vapauttavalla, etenkin tällä paastomallilla mitä itse toteutan. Toki reissussa ruokavälit eivät ole niin säännölliset kuin kotona ja paastoajatkin vaihtelevat huomattavasti. Haasteena on ollut myös riittävä energiansaanti ja välillä tätä on tarvinnut korjata ylimääräisellä syömisellä. Mutta pääsääntöisesti entisen 5 x pvässä syömisen sijaan ei tarvitse huolehtia itselleen kuin reipas aamupala ja yksi "lämmin" ateria. Tämän lisäksi sitten jokin ylimääräinen syöminen jos ei ole energiansaanti mennyt näillä kahdella aterialla aktiivisuuteen nähden ihan kohdilleen. Siltikin se on huomattavasti vähemmän tuskailua siitä, että löytyykö sitä gluteenitonta ruokaa vai ei?


Konttiravintola Mortonissa oli kyllä eilen maistuvat eväät! 

En osaa sanoa aionko toteuttaa ketogeenistä ruokavaliota minkä aikaa, mutta huomattavia terveyttä edistäviä vaikutuksia se on elämääni tuonut. Olen saanut heittää hyvästit ihokeliakia-oireille, astma-oireille, atooppiselle ihottumalle, masennukselle ja väsymykselle. Huonossa jamassa olevat kilpirauhasarvot korjaantuivat, verenpaine on optimaalinen, samoin verensokerit pysyvät tasaisena. Unen laatu on parantunut, samoin myös kaikenmoinen jaksaminen. Lisäksi on myös tämä paino asia... tämähän on sivuvaikutuksena mitä parhainta :) Useinhan ketogenista käytetäänkin juuri tähän - itse hain alusta asti näitä muita terveysvaikutuksia ja kehonkoostumuksen muutos on ollut vain se sivuseikka.

Paastovalmennus on ollut oiva apu myös syömishäiriön käsittelyyn. Olen päässyt tutkailemaan niitä kaikkia tunteita joita olen edelleenkin kaiken itsensä työstämisen jälkeen turruttanut syömällä. Olen purkanut koko elämäni aikana muodostamiani epäterveitä "hyvä/paharuoka" malleja.
Rasvakammoni on lientynyt, samoin ruoka-ainepelkoni. Kun ennen yritin syödä mahdollisimman vähäenergisesti niin nyt asia on toisinpäin. Mitä energiatiheämpää ravintoa - sitä parempi! Joten ainakin tulevaisuudessa ruokavaliooni nämä kaksi asiaa jäävät. Sokerittomuus tulee olemaan myös osa ruokavaliotani myös tulevaisuudessa - marjojen ja hedelmien käyttö taasen on mietinnän alla. Mutta onneksi elää voi vain päivä kerrallaan, joten sen mukaan mennään!

Rakkaudella
iive

ps. Löydät mut myös Facebookista ja Instasta 💕 Tuu tsekkaan 💕

2 kommenttia:

  1. Pitäiskö perustaa oma fb ryhmä keto-/ihokeliaakikot?. Todella hyvä yhdistelmä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä todella hyvä yhdistelmä, mutta en tiedä ryhmästä :D Täytyy myöntää että nykyistenkin ryhmien seuraaminen on jo ihan mahdotonta... saati että sellaista ylläpitäisi...

      Poista

Kiitos :)